Gábor, Karina, Ders

Kassai Istváné a Weiner-emlékdíj

2010.04.16. 18:58

Programkereső

Kassai István zongoraművész vehette át a Weiner Leó Emlékdíjat a zeneszerző születésének 125. évfordulóján.
Kassai István
Kassai István

2010. április 16-án, Weiner Leó születésének 125. évfordulója tiszteletére átadták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Weiner Leó Emlékdíj Kuratóriuma által alapított, a zeneszerző nevét viselő díjat. Az elismerést olyan kiváló zeneművészek és tanárok kapják, akiknek az elmúlt évtizedben tanúsított művészi és oktató munkáját áthatotta Weiner Leó szellemisége.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Weiner Leó Emlékdíj Kuratóriuma idén az emlékdíjat Kassai István zongoraművésznek adományozta a magyar zenetörténet elfeledett műveinek felkutatásáért, jeles megszólaltatásáért, Weiner Leó életművének művészi és tudományos ápolásáért, valamint kiváló kamaraművészi teljesítményéért. A díjat Dr. Batta András rektor, a kuratórium elnöke adta át.

Kassai István 1973-ban, 14 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára Kadosa Pál és Ránki Dezső osztályába. A főiskolán tanára volt Szegedi Anikó, Jandó Jenő, Dráfy Kálmán, Solymos Péter, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán, Ferenczy György és Cziffra György is. A Zeneakadémia elvégzése után 1984-ben megszerezte második diplomáját a párizsi Conservatoire Européen de Musique-ben. Kassai számos nemzetközi díjat nyert, első helyezett az Ústí nad Labemi Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenyen, a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyén és a párizsi Nemzetközi Debussy Zongoraversenyen. 1978-ban Artisjus-díjjal, 1986-ban a Fondation de France Bonnaud-Chevillion díjával, 1990-ben a Magyar Rádió Nívódíjával, 2001-ben pedig Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.