Beáta, Izolda, Lea

Visszapillantóban a BTF2010

2010.04.18. 10:19

Programkereső

A Fidelio tudósítói a nemrég zárult Budapesti Tavaszi Fesztivál legtöbb kiemelt eseményén ott voltak. Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére: Önöket melyik esemény érdekelte a legjobban?
Dán Nemzeti kamaraznekar
Dán Nemzeti kamaraznekar

A Dán Nemzeti Kamarazenekar az idei Tavaszi Fesztivál tematikus vendégeként érkezett Budapestre. Bár a magyar közönségnek első kézből származó tapasztalatai legfeljebb elvétve lehettek az együttes koncerteken nyújtott teljesítményéről, hírük és Fischer Ádám személye látatlanban is olyan eseménnyé avatta március 20-i hangversenyüket, amelyre mindenképpen érdemesnek tűnt jegyet szerezni. Rákai Zsuzsanna cikke.

…a végére határozott meggyőződésünkké válik, hogy a lehetséges jelöltek közül (úgy mint: maffia, CIA, Fidel Castro, Lyndon Johnson) John Fitzgerald Kennedyt az alelnöke gyilkoltatta meg, s hogy az elnökkel és igazságügy miniszter öccsével is kapcsolatot ápoló szex szimbólum, Marilyn Monroe halála a családfő előéletét idézi, aki céljai elérése érdekében… nőket tett tönkre, gyilkoltatott meg a gyanú szerint. Kállai Katalin megírja az igazat a Kennedy családról.

The truth about the Kennedys
The truth about the Kennedys

Világsztár nem attól leszel, hogy az egész világon ismernek. Popsztárnak születni kell. Nigel Kennedy például ugyanúgy viselkedne egy dublini cipőbolt eladójaként, mint az egész világ zenerajongóit megosztó hegedűművészként. Réz György Nigel Kennedy koncertjéről.

A debreceniek Bánk bánja messze nem hibátlan, az Operaházban néhány napja utoljára játszott változathoz képest azonban igazi reveláció. Végh Dániel cikke.

Bánk bán (Debreceni Csokonai Színház) - Fotó: Kiss Zoltán, Máthé András
Bánk bán (Debreceni Csokonai Színház) - Fotó: Kiss Zoltán, Máthé András

Röviden a következőképpen lehetne jellemezni az Il Giardino Armonico Händel produkcióját: elképesztő, érthetetlen hibákkal tarkított, összességében mégis nagyszerű előadás. Kolozsi László kritikája.

Ha épp senki nem foglalkozik vele, belökik egy résbe. Hihetetlenül újszerű, tömör, szuggesztív színházi nyelv, borzongva lehet csodálni. A HIOB Kammerspiele vendégjátékát Kállai Katalin nézte meg.

Valami különlegeset tudhat Emma Kirkby. Ugyanis hosszas tapsra ragadtatta az Uránia Filmszínház közönségét. Ráadásokat adott, partnerével és a Florilegium elnevezésű együtessel. Holott… Kovács Sándor írása.

Evelyn Glennie csaknem teljesen siket, mégis a világ vezető zenészei között tartják számon, sőt két Grammy-díjjal is büszkélkedhet. Hogy hogyan lehetséges ez? Ő nem hallja – érzi a zenét. Filip Viktória beszélgetett vele.

Önöket melyik esemény érdekelte a legjobban? Több lehetséges választ is megadhat!

Bónusz kérdés: kiket szeretnének látni 2011-ben? Írják meg kommentben! Meglátjuk, mit tehetünk...