Irén, Írisz

Andreas Scholl, a kontratenorok királya

2010.04.19. 00:37

Programkereső

Nem tenor, nem kasztrált – kontratenor! És azok közül is a legjobb, az altot éneklő Andreas Scholl, a Wiesbaden melletti német kisváros muzsikus-sarja. Ott született, ahol Németország legrégebben épített és még ma is működő templomi orgonája található.
Andreas Scholl
Andreas Scholl

Az 1333-ban alakult Kiedricher Chorbuben fiúénekeseként kezdett megismerkedni a vokális zenével, és ott ejtette egy életre rabul Bach, Schütz muzsikája. Paul Esswood, James Browman, René Jacobs egybehangzóan a Schola Cantorum Basiliensis felé irányították, ahol az énektechnikán és a gyakorlati zenei tárgyakon túl alapos elméleti képzésben is részesülnek a hallgatók.

Pályája elején elsősorban Bach-művekben ismerhette meg a közönség, a kilencvenes évek végétől kezdte felépíteni Händel-repertoárját. E kompozíciók kapcsán került kapcsolatba az operaszínpaddal is: a Händel-operákban az eredetileg kasztráltakra írt szerepek megformálásával a világ legelső kontraaltjává „énekelte" magát. „Intelligens virtuozitásról" (The Financial Times), „Scholl királyról" (Le Monde) írtak a lapok egy-egy fellépése után. A „király" május 11-én lép fel a Müpában a Stuttgarti Kamarazenekarral, hogy az itteni közönség is megízlelhesse, milyen az, amikor Andreas Scholl Händelt énekel.

www.mupa.hu