Emőke

Megújulás és válságkezelés Filharmonikusok-módra

2010.04.19. 09:42

Programkereső

Ritkán hallott remekművek, népszerű darabok új felfogásban, kiváló szólisták és sok közös fellépés a Nemzeti Énekkarral: ezt ajánlják a következő évadra a Nemzeti Filharmonikusok.

Bemutatta 2010/11-es műsortervét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a negyedszázados fennállását ünneplő Nemzeti Énekkar. Mint látható, az együttesek új arculattal is készülnek a következő évadra - nem titkoltan abban bízva, hogy sikeresen szólítják meg a vélhetőleg túlságosan komoly dolgok, így a komolyzene iránt kevésbé fogékony fiatal generációkat.

Nemzeti Filharmonikusok, Kocsis Zoltán
Nemzeti Filharmonikusok, Kocsis Zoltán

Mint Kovács Géza főigazgató elmondta, a zenekar költségvetési helyzete továbbra sem felhőtlen, ennek ellenére csábító bérleteket sikerült összeállítaniuk a jövő évadra. Az idei és a jövő évi jubileumokhoz kapcsolódva több Erkel- és Liszt-műsorral készülnek, emellett ritkán hallható ínyencségeket és újszerű megvilágításba helyezett remekműveket tűznek műsorukra.

A zenekar továbbra is elkötelezetten folytatja - ingyen vállalt - vidéki koncertkörutait. Kovács Géza kiemelte, valóságos missziónak tartják, hogy a vidéki nagyvárosokba is elvigyék a megtanult műveket. Válság ide, válság oda, külföldre is eljutnak a Nemzeti Filharmonikusok: a következő évadban szlovák-cseh és spanyol turnéra indulnak majd. A bérleti sorozatok megkoronázásaként pedig Liszt: Szent Erzsébet legendájának teljes, húzásoktól mentes változatát a Vatikánban is bemutatják. Az oratóriumot Kocsis Zoltán korszakos jelentőségűnek, egyenesen „Mahleresen megkomponált Wagner-operá"-nak nevezte.

Nemzeti Filharmonikusok, Kocsis Zoltán
Nemzeti Filharmonikusok, Kocsis Zoltán

A szép tervek ellenére a főzeneigazgató nem rejtette véka alá, hogy csak a 2011-ben kezdődő évadtól fogva számítanak helyzetük javulására, s továbbra is a napi gondok és kompromisszumok kijelölte kényszerpályán mozognak. Dédelgetett álmának, a Mózes és Áron-előadásokat továbbvivő, magyarországi bemutatókból összeállított Schönberg-ciklus megvalósítására például továbbra sincs mód, és a nyáron Miskolcon előadanó Strauss: Daphnét sem játsszák el Budapesten. Öröm az ürömben, hogy csupa ígéretes karrier elején járó fiatal tehetséget, és kiváló, már befutott szólistát és karmestert tudtak vendégművészként meghívni.

Antal Mátyás a Nemzeti Énekkarról szólván elmondta, hogy a hosszú évekig helyét kereső kórus végre a nagy oratóriumok, a 20. századi és kortárs magyar művek, valamint operák koncertszerű előadójaként találta meg profilját. A kórus a 2010/11-es évad egyik bérletsorozatának állandó szereplőjeként ünnepli alapításának negyedszázados jubileumát. A két Nemzeti együtteshez évek óta rendszeresen csatlakozó, és a következő évadban is sokat szereplő MR Gyermekkar vezetője, Thész Gabriella örömét fejezte ki, hogy az évről évre megújuló műhelyben zajló pedagógiai munkát remekművek és remek előadók segítségével teljesítheti ki.

Utóbbiak sorában olyan művészekkel találkozhatnak a Nemzeti Filharmonikusok bérleteit megvásárlók, mint az ifjú trónörökös, Baráti Kristóf, a trombitavirtuóz Boldoczki Gábor, Natalia Gutman csellóművésznő, aki Rosztropovics tanítványa volt, Denis Kozhukhin, akit Kocsis Zoltán egy madridi zongora-mesterkurzuson fedezett fel, az együttes élén pedig Gilbert Varga vagy Vásáry Tamás is áll majd. Közreműködésükkel többek között Mozart, Prokofjev, Csajkovszkij, Ravel, Berlioz, Verdi és Orff kedvelt művei, valamint Hummel, Glazunov, Szkrjabin, Erkel és Ligeti ritkán hallható darabjai szólalnak meg a Ferencsik- illetve a Klemperer-bérlet hangversenyein. A kicsinyekről sem feledkeznek meg a Nemzeti Filharmonikusok: a legfiatalabbakat három alkalommal várják korhű barokk muzsikával (!), az orgona varázslatos világának titkaival, és királyi operarészletekkel.

Részletes műsor, bérlet- és jegyvásárlás rövidesen a http://www.filharmonikusok.hu/ oldalon!