Sándor, Ede

KLASSZ tehetségek gála

2010.04.20. 11:59

Programkereső

Tíz fiatal művész ad koncertet április 27-én este héttől a Trafóban.

A koncertet Győri Noémi, a KLASSZ Tehetségek program egyik tavalyi díjazottja - a nemzetközileg is elismert fuvolista - vezeti fel. A gála fellépői az idei KLASSZ Tehetségek Program támogatottjai: Fülei Balázs zongoraművész, aki 2008 novemberében New Yorkban, a Carnegie Hallban adott debütáló koncertet, és azóta számos nemzetközi versenynek volt győztese, jelenleg Tel Avivban, Emanuel Krasovsky tanítványa. A 2004 őszén alakult Nádor Vonósnégyes több hazai és nemzetközi fesztiválon is részt vett, míg Mali Emese 2004-ben szerezte meg zongoraművész-tanári diplomáját, majd pedig a salzburgi Mozarteumban vendéghallgatóként tanult. Állandó kamarapartnere Rohmann Ditta, aki tizenéves kora óta koncertezik Európa-szerte.
A koncerten fellép majd a muzsikus családban született Seleljo Erzsébet szaxofonos, aki jelenleg a bécsi konzervatóriumban Lars Mlekusch növendéke és Szabó Réka hegedűművész is, aki a Royal Scottish Academy of Music and Drama posztgraduális képzésének hallgatója. Színpadra lép továbbá Somfai Gábor brácsás is, aki játszott már - többek között - Kocsis Zoltán és Fischer Ádám vezénylete alatt is, jelenleg pedig a Trinity College of Music FPS kurzusát végzi.

Klassz tehetségek 2010Fülei Balázs, Szabó Réka, Rohmann Ditta, Seleljo Erzsébet, Mali Emese, Somfai Gábor, Nádor Vonósnégyes
Klassz tehetségek 2010Fülei Balázs, Szabó Réka, Rohmann Ditta, Seleljo Erzsébet, Mali Emese, Somfai Gábor, Nádor Vonósnégyes

Az áprilisi koncerten a Liszt Ferenc Kamarazenekar (művészeti vezető: Rolla János) és Borbély László zongoraművész közreműködésével csendül fel Fauré, Pártos Ödön, Csajkovszkij, Schumann, Glazunov és Mozart egy-egy műve.
A KLASSZ Tehetség Programot első alkalommal 2008-ban hirdette meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda. A benyújtott pályázatokból minden évben neves szakmai kuratórium választja ki azokat a kiemelkedő tehetségű friss diplomás zenészeket, akik a támogatás segítségével egy évet tölthetnek el egy nemzetközi intézményben, ahol kiváló művészektől tanulhatnak, és nívós nemzetközi versenyeken vehetnek részt. Az Iroda célja, hogy valóban azokat a fiatalokat támogassa, akik a nemzetközi élvonalban is megállják a helyüket, és tehetségükkel, szorgalmukkal és kitartásukkal hozzájárulnak a magyar klasszikus zenei élet hírnevének megőrzéséhez.

www.klassz.org