Sándor, Ede

Új szereplők a PFZ koncertjén

2010.04.21. 14:34

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok április 23-i budapesti koncertjén a műsor változatlan, de az európai légtérzárak miatt megváltozott az est karmestere és vendégművésze.
Bogányi Tibor
Bogányi Tibor

A hangverseny műsora a finn zeneszerző, Sibelius ritkán hallható műveire épül, ezért rendkívüli szerencsének mondható, hogy a magyar származású, évek óta Finnországban élő és alkotó Bogányi Tibor vezényletével a koncert műsora változatlan marad. Mendelssohn e-moll hegedűversenyét Kelemen Barnabás adja elő a 23-i koncerten, a Művészetek Palotájában. A változás az április 22-i, pécsi koncertet is érinti, ahol szintén Bogányi és Kelemen lesz a Pannon Filharmonikusok partnere.

A magyar származású Bogányi Tibor a fiatal finn zenészgeneráció egyik legképzettebb karmestere. Csellista-diplomája megszerzése után Jorma Panula és Leif Segerstam híres karmester-osztályába járt a Sibelius Akadémián. Diplomahangversenye Aulis Sallinen: Hobbit című balettjének világpremierje volt a Finn Nemzeti Operában. Bogányi Tibor a párizsi Konzervatóriumban is tanult, professzora Fürst János volt, aki mellett olyan karmesterekkel dolgozott, mint Sir Colin Davis és Jurij Simonov. 28 éves korában nevezték ki a Turku-i Filharmonikus Zenekar vezető karmesterének, 2003-tól 2006-ig töltötte be ezt a posztot. 2008-tól a Lappeenranta Városi Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere.

www.pfz.hu