József, Bánk

Razglednicák zenében elmondva

2010.04.23. 14:58

Programkereső

Először hallhatja a magyar közönség Radnóti négy lírai képeslapja, a Razglednicák inspirálta szerb kantátát április 30-án.
Radnóti Miklós
Radnóti Miklós

A Bakáts téri templomban rendezett, este hétkor kezdődő bemutató a magyar és a szerb kultúra, az irodalom és a kortárs zene izgalmas találkozása lesz. Milica Paranosic New Yorkban élő belgrádi zeneszerző két éve Szerbiába hazalátogatva olvasta Radnóti utolsó verseit Danilo Kiš fordításában, melyek annyira megérintették, hogy művet komponált a centenáriumra. A zeneszerző kórusra, ütőhangszerre, gordonkára és fagottra komponálta meg a Razglednicákat zenésített változatát. A budapesti ősbemutató egyik érdekessége, hogy maga a zeneszerzőnő, Milica Paranosic is jelen lesz és itt hallja majd először a zeneművet élőben. A kantáta bemutatását megelőzően Danilo Kiš szerb író és műfordító  szövegeiből Fodor Tamás olvas fel válogatást, majd Takács Zsuzsa, Kossuth díjas költőnő mond költői beszédet.

A Szerbiában Danilo Kiš fordításában megismert versekre épülő alkotást a Belgrádi Zeneművészeti Kar tanárainak és hallgatóinak vegyeskarra és zenészei adják elő Biljana Radovanovic karmester irányításával, miközben Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színésze narrátorként magyarul mondja az utolsó verseket, a Razglednicákat.  

A zenemű  szerbiai ősbemutatója Radnóti Miklós 100. születésnapján, 2009. május 5-én volt Borban, a Razglednicák keletkezésének helyén, ahol Radnótit 1944-ben a Heidenau lágerben több száz társával együtt munkaszolgálatosként tartották fogva. A darab bemutatásra kerül a Belgrádi Zeneakadémia április 26-i évzáró koncertjén is. A magyarországi eseményre a Ráday Könyvesház VIII. Europoetica Fesztiváljának keretében kerül sor.

A zeneműbe itt lehet belehallgatni.