Klaudia

Nyitott templomok napja

2010.04.27. 00:13

Programkereső

Május 9-én, a Béke Világnapján a különböző vallások szakrális terei adnak helyet a muzsikának Pécsett.

Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO Városok a békéért díját, a balkáni háborúk idején tanúsított magatartása, valamint a kisebbségekkel való bánásmód miatt. A cím lehetőséget ad arra, hogy Pécs, mint a béke, a kulturális párbeszéd városa kerüljön be az európai közbeszédbe, és hogy önképébe is hangsúlyosabban, tudatosabban épüljön be e lehetőség. A Határtalan város című pécsi pályázat is e címre, illetve a cím elnyerését lehetővé tevő pécsi befogadó attitűdre alapozva emelte hangsúlyos témává a béke és a kulturális sokszínűség kérdését.

Ehhez a programhoz kapcsolódik a Nyitott templomok napja, amelynek keretében délután négytől a Pius templomban a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete hallgatói adnak koncertet. Szintén délután négykor veszi kezdetét Kelle Antal Mű a Szentföldről című kiállítása Pécs világörökségi helyszínén, a Cella Septichora Látogatóközpontban.

Kelle Antal: Mű a Szentföldről
Kelle Antal: Mű a Szentföldről

A szobor egy bronz rög, mely a mai Európát és az egész világot különösen próbára tevő emberi másságok elviselését és összefonódását szimbolizálja. Magába integrál vallási jelképeket, de nem a megosztás, hanem a más kultúrák elfogadásának szándékával. A dolgokat más emberek szemszögéből nézve másképp látjuk, másként gondoljuk. Szimbolikus forma a másság, a tolerancia jegyében.

A nemesfémből készült, körbejárható (1,5m x 0,6m) szobor különböző jelképeket épít be, a keresztény, zsidó illetve mohamedán kultúra és vallás egyidejű, nem kizárólagos jelenlétét tárgyiasítja (szemlélteti). A kereszt, a csillag és a félhold találkozásából születendő felületek belső gazdagsága egy kívülről geometrikusan letisztult tömbbe, szentföldünk egy rögébe van elhelyezve.

A szobor ugyanazt az üzenetet, a béke üzenetét jelképezi, mint a szakrális terekben megvalósuló koncertek: ügyeljünk a nem csak azonos vallásúak közötti, hanem valamennyi jó szándékú ember közötti összetartozás és szolidaritás szükségességére.

Az esti órákban is folytatódik a program. Hattól, fél héttől és héttől is kezdődnek koncertek a Belvárosi Református templomban, a Ferences templomban, a Zsinagógában és a Dóm múzeumban is. A részletes program innen tölthető le.

A pécsi zsinagóga
A pécsi zsinagóga