Gábor, Karina, Ders

Alexander Markov mesterkurzust tart

2010.04.29. 11:13

Programkereső

A világhírű hegedűművész május 3-án 16-20 óra között ingyenes kurzust tart a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében.
Alexander Markov
Alexander Markov

Alexander Markov orosz származású, de már évek óta az Egyesült Államokban élő hegedűművészt immár évek óta szoros barátság köti a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz. A 2008. évi Csajkovszkij-maratonon adott közös koncert után még ugyanabban az évben visszahívta őt a zenekar egy bérleti előadásra, ahol a Zeneakadémia Nagytermében Sibelius hegedűversenyét hallhatta tőle a közönség. Markov lenyűgöző hangszertudása és a művel való azonosulás képessége valami egészen különleges intellektussal párosult, így előadását elragadtatott ovációval és nagy szeretettel fogadták a jelenlévők. 

A meghívások sorozata idén is folytatódik, ezúttal „az ördög hegedűsének", Paganininek egyik legismertebb művét, a II., h-moll hegedűversenyt hallhatják az érdeklődők Alexander Markov tolmácsolásában május 5-én, szerdán este fél nyolctól a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a zenekar Szőke Tibor Mesterbérletének soronkövetkező előadásán. 

A nemzetközi rangú művészről Lord Yehudi Menuhin ezt írta: "Kétségtelenül az egyik legbriliánsabb és legmuzikálisabb hegedűs mindazok közül, akiket ismerek. Biztos vagyok abban is, hogy nevét örökre bejegyzi a hegedűvirtuózok könyvébe.

A Nemzetközi Paganini Hegedűverseny győzteseként, Alexander Markov a világ legkitűnőbb zenekaraival koncertezett, fellépett többek között a Philadelphia Orchestra, l'Orchestre de Paris, a Montreal Symphony, a BBC és a Detroit Symphonies és a Budapesti Fesztiválzenekar szólistájaként is. Hangversenyeit vezényelte többek között Lorin Maazel, Charles Dutoit, John Nelson, Neeme Jarvi, Sir Neville Marriner, Franz Welser-Most és Fischer Iván. A zenei közvélemény kitörő lelkesedéssel fogadta a művész Paganini-CD-jét, a 24 Caprice-szal. Az előadásról DVD film is készült, mely a Warner Vision International gondozásában jelent meg. 

A MÁV Szimfonikus Zenekar felkérésére Alexander Markov elvállalta, hogy a budapesti koncertjét megelőzően, május 3-án, hétfőn mesterkurzust tart az érdeklődőknek a zenekar próbatermében (Budapest, VIII. Múzeum utca 11., fszt. 5.), majd a kurzust követően szólókoncertet is ad a részvevőknek. A kurzuson a részvétel ingyenes! Jelentkezni  a MÁV Szimfonikus Zenekar munkatársánál, Strausz Erzsébetnél lehet a következő telefonszámon: 06 1 338-2664/21. mellék vagy e-mail-en: estrausz@mavzenekar.hu lehet.

http://www.mavzenekar.hu/
www.mupa.hu