Sándor, Ede

Guarnierivel a vámon át

2010.05.01. 00:34

Programkereső

Nem könnyű a svájci vámosokkal: Patricia Kopacsinszkaja Bernbe akart hazamenni, a határon azonban megállították, mivel a hatóság szerint hegedűjének nem voltak rendben az iratai.

A Bernben élő hegedűművésznő épp elutazóban volt, amikor a svájci vámhivatal élesszemű alkalmazottainak feltűnt a hegedű, amit Kopacsinszkaja alig két hete kapott az Osztrák Nemzeti Banktól. Mivel szerintük nem volt nála a hangszer problémamentes utazásához szükséges igazolás, így nem tudta bizonyítani, hogy a hegedűt nem Svájcban vette, a 4,5 millió eurót érő Guarnieri kivitelét az országból csak közel háromszázezer euró letétbe helyezése után engedélyezték. Kopatschinskaja férje abszurdnak nevezte az esetet, szerintük a hegedűművész bemutatta a vámosoknak a megfelelő iratokat.

Patricia Kopacsinszkaja
Patricia Kopacsinszkaja

Patricia Kopacsinszkaja 1977-ben született Kisinyovban. Bécsben (Universität für Musik und darstellende Kunst) tanult zeneszerzés és hegedű szakon. 21 évesen a Berni Konzervatórium ösztöndíjasa lett, ahol 2000-ben szerzett kitüntetéses diplmát. Nemzetközi karrierje ugyanebben az évben indult a mexikói Nemzetközi Henryk Szeryng Versenyen elért győzelemmel.