Béla

Alaszkai százezres

2010.05.03. 09:38

Programkereső

John Luther Adams zeneszerző, akit Alex Ross az egyik legeredetibb zenei gondolkodónak nevezett, kapta idén a Michael Ludwig Nemmers-díjat és az azzal járó százezer dollárt.

A kétévenként átadott díjjal olyan zeneszerzőket jutalmaznak, akik kiemelkedő hatást gyakoroltak a klasszikus zene területén. 2004-ben  az alaszkai zeneszerzővel gyakran összekevert komponista, John Adams, a Nixon Kínában és a Doctor Atomic operák zeneszerzője kapta az elismerést, 2006-ban Oliver Knussen, legutóbb pedig Kaija Saariaho. A díjat alapító Henry and Leigh Bienen School of Music három, a nemzetközi zenei életben fontos szerepet betöltő, ám meg nem nevezett személy kér fel, hogy a a díjazott személyéről döntsön. Indoklásuk szerint a zeneszerző "a fizikai valóságot eredeti módon, stílushatárokon átívelve fogalmazza meg zeneileg".

A pénzjutalmon kívül John Luther Adams ösztöndíjat kap az intézménybe, továbbá a Chicagói Szimfonikusok műsorra tűzik egy darabják. Igaz, az elismeréstől függetlenül a zenekar október végi hangversenyének programján szerepel már a Dark Waves, John Luther Adams 2007-es darabja.

John Luther Adams
John Luther Adams