Béla

Czidra László Furulyaverseny

2010.05.04. 12:16

Programkereső

Hetedik alkalommal rendezik meg május 6. és 9. között az országos versenyt. A megmérettetésre a Szabolcsi Bence Zeneiskolában kerül sor.
Czidra László
Czidra László

A Czidra László furulyaművészről elnevezett versenyt háromévente hirdeti meg a Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az idei versenyen 500 tanuló (6-22 éves korig) mérte össze tehetségét, tudását a területi válogatókon, négy korcsoportban, valamint két kamara-kategóriában. Az országos döntőre, amit Budapesten rendeznek meg, a legjobb 70 növendék jutott tovább.

Bánfi Balázs furulyaművész, tanár, a fővárosi furulya szaktanácsadó így vélekedik a verseny jelentőségéről és céljairól: "Hazánk méltán világhírű zeneoktatásában a furulyaoktatás kiemelkedő jelentőséggel bír, már csak az oktatásban résztvevő tanulók számát tekintve, de a hangszer elérhetősége, olcsósága, valamint a tanulmányok során jelentkező korai sikerélmény miatt is. Mivel egy igen népszerű zeneiskolai hangszerről van szó, a színvonalbeli különbségek igen széles skálán mozognak. A tanulói létszámhoz képest nagyon kevés a szakképzett furulyatanár, annak ellenére, hogy 1990 óta Szegeden, és ma már Miskolcon és Debrecenben is folyamatos a felsőfokú tanárképzés.

Ezért érezzük fontosnak, hogy a háromévente megrendezésre kerülő furulyaverseny, a rá jellemző nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően magas nívóval, minél szélesebb körben ismertté váljon. Szeretnénk lehetőséget adni a verseny győzteseinek, hogy tehetségüket, felkészültségüket nagy nyilvánosság előtt is megmutathassák."

A verseny részletes programja innen érhető el.