György

Kilenc hét a promenádon

2010.05.04. 00:57

Programkereső

A BBC idei Proms-koncertjein a komolyzene mellett idén Sondheim, Rodgers és Hammerstein kapcsán a musical is komoly súllyal szerepel a programban, és Jamie Cullum is fellép.
Royal Albert Hall
Royal Albert Hall

A július 16. és szeptember 11. közötti 76 koncerten Hans Abrahamsentől Bernd Alios Zimmermannig terjed azoknak a zeneszerzőknek a listája, akiknek a műveit előadják, a fellépők névsorát az ábécé szerint Lincoln Abbots karmester vezeti és Christian Zacharias zongoraművész zárja. Fellép többek között Plácido Domingo a Simon Boccanegra címszerepében, BBC együttesei mellett fellép többek között a Felvilágosodás Korának Zenekara - koncertjükön a Trisztán és Izolda 2. felvonását operaénekesekkel adják elő -, a London Sinfonietta, a Londoni Filharmonikusok, a Királyi Operaház Zenekara, a kontinensről dán, holland, norvég, svéd, cseh, orosz vendégek mellett a Karita Mattilával fellépő Berlini Filharmonikusok érkeznek, míg a Deutsches Symphonie-Orchester koncertjén Leonidasz Kavakosz közreműködik, hagyományosnak mondható a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar koncertje, távolabbról az Ausztrál Ifjúsági Zenekar és a Sydney-i Szimfonikusok, valamint a Minnesotai Zenekar kaptak meghívást.

Július 31-én Stephen Sondheim 80. születésnapját ünnepli, augusztus 22-én Rodgers és Hammerstein musicaljei kerülnek középpontba, 26-án pedig Jamie Cullum a Heritage Orchestrával játszik. A záró estén Renée Fleminget és Makszim Riszanovot is dirigálja Jiri Belohlávek. A Hyde Park-i Proms in the Park sztárjai Kiri Te Kanawa és José Carreras lesznek.

A 12-18 éves ifjú zeneszerzők a Young Composers' Competition keretében maximum öt perc hosszú, kötetlen műfajú darabbal versenyezhetnek. A győztes műveket az Aurora Orchestra adja elő egy Proms-koncerten. A jelentkezési határidő május 28. Bővebb információ itt olvasható