Csilla, Noémi

A New York-i Filharmonikusok új kalandjai

2010.05.09. 00:59

Programkereső

A zeneker hét hónapja regnáló zeneigazgatója galériákban és egy Greenwich Village-i klubban adott koncert után újabb ötlettel állt elő.

Alan Gilbert, az első New York-i a zenekar élén, már azzal eltér az eddigi zeneigazgatói szokástól, hogy a közönség felé fordul, műismertetőket tart, mi több, a kamarakoncerteken hegedűjével beül a muzsikusok közé. (Édeseanyja jelenleg is tagja a zenekarnak, édesapja nyugdíjazásáig zenélt ott.) Ehhez jönnek még a galériákban és zenei klubokban adott koncertek, legújabban pedig operákban közreműködnek.

Alan Gilbert
Alan Gilbert

A sorozat első darabja Ligeti operája, a Le Grand Macabre lesz, amelyet 11 jelmezes szólista, a New York Choral Artists, valamint Doug Fitch multimédiaművész közreműködésével adnak elő május 27-én. Gilbert szerint az élő animációnak köszönhetően olyan lesz a nézők élménye, mint ha egy valós időben készülő mozifilmet néznének. Meg nem erősített hírek szerint 2013-ban a New York-i Filharmonikusok a városban először bemutatják Olivier Messiaen Assisi Szent Ferencről írt operáját teljes szcenírozásban. A New York City Opera (NYCO) igazgatója nem féltékeny Lincoln Center-beli lakótársukra: George Steel örül az ötletnek, mivel nagyon kedveli Gilbertet, ráadásul épp ideje, hogy a zenekar a Ligeti-opera előadásához hasonló tettet vigyen végbe, ráadásul jövőre a NYCO zenészei s elkezdenek koncertezni.