Sándor, Ede

Új utak

2010.05.12. 18:18

Programkereső

Az idei év elején hosszas és alapos előkészületeket követően megalakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarakórusa, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus.

Az együttes nevében és szellemiségében az 1963-ban Párkai István által életre hívott és harminc éven keresztül vezetett Liszt Ferenc Kamarakórust hivatott követni. Az együttes egy válogatott, 30 fős csapatból áll, akik elsősorban a Zeneakadémia volt és jelenlegi hallgatói, vezetőjük pedig Erdei Péter karnagy, a Zeneakadémia docense. Az ő nemzetközi „mezőnyben" szerzett tapasztalatai és széles látóköre nagymértékben szerepet játszanak az együttes újdonságokra is érzékeny repertoárjának kialakításában.

Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus 2010. április 17-én tartotta legelső fellépését Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem meghívására az egyetem Dísztermében szerepeltek nagy sikerrel 20-21. századi kompozíciókból álló műsorukkal, köztük olyan szerzőkkel, mint a magyar közönség számára talán kevésbé ismert John Hoybye vagy Javier Busto, de előfordultak ismertebb nevek is ritkábban elhangzó darabokkal: Arvo Pärt, Francis Poulenc, Orbán György, Vajda János, valamint Michael Tippett alkotásai kerültek a kulturális terítékre. Másnap délelőtt a nagyváradi Olaszi Református templom istentiszteletén is fellépett a kórus a református egyház meghívására, s az ottani rövid bemutatót is lelkes tapssal hálálta meg a közönség.

Új Liszt Ferenc Kamarakórus
Új Liszt Ferenc Kamarakórus

Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus legközelebb május 18-án este fél nyolctól hallható a nagyváradival megegyező műsorral a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban, rá két napra pedig, május 20-án este héttől az Eötvös utca 10. alatt található E10 nevű kulturális központban lépnek fel egy világi és egyházi műveket egyaránt tartalmazó színes műsorral. Az idei évadban az utolsó koncertjeiket a Miskolci Operafesztiválon tartják majd június 12-én délután öttől a miskolci avasi templomban lépnek fel.