György

Elhunyt Rázga József

2010.05.13. 15:16

Programkereső

A békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyugalmazott igazgatóját 79. életvében, hosszan tartó betegség után május 9-én érte a halál.
Rázga József
Rázga József

Rázga József 1954-ben szerzett középiskolai énektanári és karvezetői diplomát a budapesti Zeneakadémián. Tanári pályáját a budapesti XVII. kerületi zeneiskolában kezdte, majd huszonegy év után került Békéscsabára, ahol a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója lett. Neve és tevékenysége az elmúlt harminc év alatt összeforrt a békéscsabai zeneoktatással, zenei élettel, hiszen már az első évben kamarakórust szervezett az iskola tanulóiból. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki a városi Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar, mely a mai napig résztvevője a város kulturális rendezvényeinek. 

1981-ben kitartó szervezőmunkája eredményeként megalakult a zeneművészeti szakközépiskola. Ekkor vált egyigazgatású, összevont intézménnyé az alap- és a középfok. 1992-ig, nyugdíjba vonulásáig lankadatlan lelkesedéssel irányította a békéscsabai „Bartókot". A szakiskolával együtt született a Bartók Béla Leánykar, mely - akárcsak a Bartók Béla Vegyeskar - hosszú éveken át nemzetközi sikereket ért el az ő vezetésével. Működése alatt a zeneiskola és a szakközépiskola a város meghatározó zenei művészeti intézményévé vált. Munkássága a város határain is túlnyúlt, 1976-tól 2002-ig a gyulai Erkel Kórust is vezette. 

Számos díjjal és kitüntetéssel jutalmazták munkáját. Zenei munkásságáért megkapta a Békéscsabáért kitüntetést, valamint a Békés Megye Művészeti Díjat. 1989-ben Erkel Ferenc-, 1994-ben Weiner Leó-díjat kapott. A nemzetközi kórusversenyeken (Köln, Arezzo, Langollen, Debrecen) tizennégy kiemelkedő nemzetközi díjat nyert. 2010. április 22-én pedig gazdag és eredményes pályafutásának elismeréseként Magyar Művészetoktatásért Plakettet kapott. 

Utolsó útjára 2010. május 18-án, délután kettőkor kísérik a békéscsabai Ligeti temetőben.