Csilla, Noémi

Jótékonykodni jó

2010.05.14. 00:37

Programkereső

Május 22-én jótékonysági koncertet tartanak az Olasz Kultúrintézetben a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára.
Kodály Zoltán
Kodály Zoltán

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát 1988-ban alapították ifj. Sapszon Ferenc kezdeményezésére, a Kodályi zenepedagógia elveinek megfelelően. A nyugat-európai katedrálisiskolák hagyományaira támaszkodva a kórusiskola oktatási rendjének szerves részét képezi a liturgikus szolgálat. A Jubilate leánykar az iskola 9-12. osztályos leánytanulóinak kórusa. Először 1980-ban nyerték el - még gyermekkarként - az "Év kórusa" címet, amit azóta minden évben megkaptak.  Ifj. Sapszon Ferenc vezetésével felléptek Európa számos országában és az Egyesült Államokban. A kórus repertoárja a gregoriántól a XX. századi művekig terjed. Első CD-jük 1994-ben "Cantate Domino" címmel jelent meg.

Ifj. Sapszon Ferenc l952-ben született Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett karnagyi diplomát 1977-ben. l973 - l990-ig a pesti Jézus Szíve templom karnagya, l978-1988 között a Kosciuszko Tádé utcai ének-zenei általános iskola énektanára, 1988 óta a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola művészeti vezetője. 1996-2000 között az ELTE Zenei Tanszékén, 2003-tól a Liszt Akadémián tanít karvezetést. A Gregorián Társaság alelnöke, a KÓTA Művészeti Bizottsága, a Magyar Kodály Társaság Elnökségének tagja. 1995-ben Liszt-díjat, 1994-ben és 1997-ben Artisjus díjat, 2006-ban Magyar Örökség-díjat kapott.

Az est főszereplője a Jubilate leánykar mellett az Eugene Albulescu vezette Lehigh University Philharmonic Orchestra (USA) lesz. A jótékonysági hangversenyen Beethoven 8. szimfóniája, majd a Kórusiskola Jubilate Leánykarának előadásában Kocsár Miklós Salve Regina, Orbán György Lauda Sion és George Gershwin I got Rhytm című műve hangzik el. A koncert zárószáma a bécsi klasszikus zeneszerző Karfantáziája lesz, melyben közreműködik a Gemma Énekegyüttes (művészeti vezető: Tóth Márton) és a Gabrieli Choir (művészeti vezető: Sólyom Richárd). A szólisták: Szili Gabriella - szoprán, Hovancsek Tünde - alt, Rónaszéki Tamás - tenor, Orendt Gyula - basszus. A belépés ingyenes, az adományokat a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola javára ajánlják fel a szervezők. 

2010. május 22. 19:30
Olasz Kultúrintézet