Konrád, Tivadar

A magyar kamarazene gyöngyszemei

2010.05.18. 11:22

Programkereső

Május 22-én a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság koncertet rendez a Bartók Emlékházban, ahol a hangszeres darabok mellett dalokat is hallhat a közönség.
A75A8482-A352-4975-88E5-796C5893DB6B

A magyar kamarazene gyöngyszemei koncertsorozat már ötéves múlttal rendelkezik és továbbra is Szabó Csaba erdélyi zeneszerző kompozícióit állítja középpontba. Mellettük azonban - s ez szintén a tradíció része - Szabó elődeinek és kortársainak/utódainak is hangzanak el művei.

A májusi műsor jelentős részét dalok alkotják Szabóki Tünde (ének) és Lénárt Ágota (zongora) előadásában. Bartók mellett Dohnányi Ernő képviseli a század első felét ezen a koncerten: a Ruralia Hungaricát Kollár Zsuzsa és Szabó Péter fogja eljátszani. Kollár két korai Szabó Csaba-zongoradarabot is előad, az 1956-os Kis szvitet és az 1961 komponált Négy miniatűrt. Szabó Csaba két további műsorra tűzött kompozíciója pedig a Szonatina gordonkára és zongorára (1992) és az Ifjúsági Vonósnégyes (1958) a Somogyi Vonósnégyes interpretációjában. A Szabó Csaba utáni zeneszerző-nemzedéket a már említett Bánkövi Gyula mellett Hollós Máté (Canto nostalgico) és Tihanyi László (Szirom) képviseli.

Szabó Csaba 1936-ban született a Maros megyei Ákosfalván és 2003-ban hunyt el Szombathelyen. 51 éves koráig Erdélyben élt és alkotott, mint a 20. század második felében kibontakozó romániai magyar zeneszerzés egyik meghatározó alakja. Zenei tanulmányait a Marosvásárhelyi Zeneiskolában kezdte (ahol a Franz Schmidt-tanítvány Trózner Józsefnél tanult), majd a kolozsvári Zeneakadémián folytatta, ahol 1959-ben Jodál Gábor, Kodály Zoltán tanítványának osztályában szerzett zeneszerzői diplomát.

A hangverseny további részleteiről, illetve a Szabó Csaba Nemzetközi Társaságról további részletek a http://www.szcsnt.hu/ honlapon találhatóak.

A magyar kamarazene gyöngyszemei

2010. május 22. 17:00

Bartók Emlékház

Km.: Lénárt Ágota, Kollár Zsuzsa, Lénárt Ágota (zongora), Szabóki Tünde (szoprán), Szabó Péter (gordonka), Accord Quartet (tagjai: Mező Péter, Veér Csongor/hegedű, Kondor Péter/mélyhegedű, Ölveti Mátyás/gordonka)