Márk

Katona dolog

2010.05.20. 11:33

Programkereső

Heinrich Schiff, a neves gordonkaművész-karmester a múlt héten balesetet szenvedett, és megsérült a válla. Egy ideig nem vállalhat fellépést, de a Nemzeti Filharmonikusok május 24-i koncertjét nem mondta le.

A Hangszer és pálca elnevezésű bérletben a Haydn C-dúr gordonkaverseny előadása helyett a szerző e-moll, op. 44-es "Gyász" szimfóniáját vezényli. A műsor második részében Bruckner VII., E-dúr szimfóniája csendül fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, Heinrich Schiff vezényletével. 

A művész és Kocsis Zoltán főzeneigazgató közötti megállapodás értelmében a jövő évben sor kerül a két művész közös koncertjére, amikor Schiff hangszeres művészként, Kocsis Zoltán pedig karmesterként ad koncertet a Művészetek Palotájában. 

Henrich Schiff
Henrich Schiff

Heinrich Schiff több évtizedes pályája során a világ szinte minden jelentős zenekarával és komoly fesztiválján fellépett. 1985-től egyre fontosabb számára a vezénylés. 1990-től többek között a Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, a Northern Sinfonia, a Stuttgarti Rádio Szimfonikus Zenekara és a Koppenhágai Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, illetve első vendégkarmestere, miközben vendégként is rendszeresen áll a világ nagy zenekarainak élén. Dirigensi repertoárja Haydntól és Beethoventől Lutoslawskiig a zeneirodalom széles területét öleli fel.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2010. május 24. 19:30
Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vez.: Heinrich Schiff

Haydn: e-moll, "Gyász" szimfónia, op. 44
Bruckner: VII., E-dúr szimfónia 

http://www.filharmonikusok.hu/