Konrád

Újabb díj a Richter-albumnak

2010.05.20. 11:57

Programkereső

A francia Arany Hangvilla után most a Német Zenekritikusok Társaságának díját érdemelte ki a 14 lemezből álló Richter-sorozat.

A döntést májusban hozta meg a bonni székhelyű egyesület, amely neves szakemberekből áll. A társaságnak tagja Matthias Hengelbrock, aki a Fono Forum című szaklap recenzense és a Klassik Heute zenei portál munkatársa, Thomas Voigt éveken át szerkesztette az Opernwelt című folyóiratot, 1998 óta főszerkesztője a Fono Forumnak. Wolfgang Wendel ugyancsak sokat publikált a Fono Forumban, Christoph Zimmermann pedig 2009 decemberétől a Westdeutsche Rundfunk zenei archívumát vezeti. A zsűriben nemcsak elméleti szakemberek foglaltak helyet: a gyakorlati szempontokat Klaus K. Hübler zeneszerző erősítette. 

Szvjatoszlav Richter, CD, BMC, Ránki
Szvjatoszlav Richter, CD, BMC, Ránki

A Ránki Dezső zongoraművész által válogatott, 14 lemezből álló sorozat anyagát a Magyar Rádió archívuma biztosította Szvjatoszlav Richter 1954 és 1993 között adott magyarországi koncertjeinek felvételeiből. Az MR3-Bartók Rádió és a BMC közös kiadásában megjelent kiadványhoz Papp Márta írt kísérőszöveget, aki Perédi Márta mellett a CD-k anyagának szerkesztésében is részt vett, a digitális hangrekonstrukció pedig Komesz Zsolt munkáját dicséri.