Konrád, Tivadar

Az ABBA összeköt

2010.05.21. 12:50

Programkereső

A svéd Polar-díjat az ABBA egykori menedzsere alapította, az idei kitüntetettek pedig Ennio Morricone és Björk.

A Stig Anderson által 1989-ben létrehozott Polar Zenei Díjat, amit XVI. Károly Gusztáv svéd király ad át, minden évben egy klasszikus és egy popzenész kapja, akik a műfajok közti határokat átlépve bizonyítják, hogy a zene világokat köthet össze. Először 1992-ben ítélték oda az elismerést, a korábbi évek kitüntetettjei: Paul McCartney, Dizzy Gillespie, Witold Lutoslawski, Nikolaus Harnoncourt, Quincy Jones, Msztyiszlav Rosztropovics, Elton John, Joni Mitchell, Pierre Boulez, Bruce Springsteen, Eric Ericson, Ray Charles, Ravi Shankar, Iannis Xenakis, Stevie Wonder, Bob Dylan, Isaac Stern, Burt Bacharach, Robert Moog, Karlheinz Stockhausen, Szofia Gubajdulina, Miriam Makeba, Keith Jarrett, B. B. King, Ligeti György, Gilberto Gil, Dietrich Fischer-Dieskau, Valery Gergiev, Led Zeppelin, Sonny Rollins, Steve Reich, Renée Fleming, Pink Floyd, Maestro Abreu és az El Sistema, valamint Peter Gabriel. Az idei díjazottak az izlandi Björk és az olasz Ennio Morricone, akik a dicsőség mellé egymillió svéd koronát is kapnak.

A konzseniális zeneszerző és hangszerelő, aki a hétköznapi dolgokat olyan drámaivá teszi, mintha az szélesvásznú film lenne:

A mélyen személyes zenét és szöveget író, különleges hangú, északi temperamentumú popsztár, aki avantgárd és pop között szabadon mozog: