György

A pápánál jobbak a walesi férfiak

2010.05.26. 10:37

Programkereső

A Classical BRIT díjat idén XVI. Benedek is átvehette volna. A Zene a Vatikánból albumot azonban megelőzte a BBC kórusvetélkedőjének győztese.

A londoni Royal Albert Hallban tartott gálát a klasszikus zenész és operaénekes felmenőkkel büszkélkedő, egykor zenésznek, majd musicalszínésznek készülő, ám a 2001-es televíziós Popstars tehetségkutatóval egy lányegyüttes tagjaként hírnévre szert tett Myleene Klass vezette, a fellépők között ott volt az életművéért díjazott Kiri Te Kanawa, a tíz év után ismét BRIT-tel gazdagodó Angela Gheorghiu, Bryn Terfel, Rolando Villazón, egy katonazenekar, a The Band of the Coldstream Guards, André Rieu és a Johann Strauss Orchestra, valamint a Rhydian, a kategóriájában a pápánál népszerűbb walesi férfikórus, az Only Men Aloud, és elhangzott az Egyesült Királyság legnépszerűbb focihimnusza, a Nessun Dorma. A felvétel Camilla Kerslake, a Blake és a Howard Goodall's Enchanted Voices együttesek előadásában piacra is kerül, a bevételt pedig jótékony célra fordítják.

A Classical BRIT díjakat a Classic FM rádió hallgatói és a Classic FM magazin olvasói szavazzák meg, a listán az év legnagyobb példányszámban eladott lemezei találhatók. A voksok alapján az év albuma a Band of Brothers lett. Az Only Men Aloud megelőzte a XVI. Benedeket, aki az Alma Mater - Zene a Vatikánból című lemezzel versenyzett, az éneklő szerzetescsapatot, a The Priestet, illetve két további tehetségkutató valóságshow-győztest, Farylt és Rhydiant. Az év női előadója Anna Netrebkót és Marin Alsopot megelőzve Angela Gheorghiu lett, a férfiak között egy karmester, Vaszilij Petrenko bizonyult a közönség szerint a legjobbnak a Royal Liverpool Philharmonic Orchestrával készített felvételéért. Az év fiatal brit előadója idén egy hegedűs, John Liebeck, az év zeneszerzőjének A vihar című operáért Thomas Adest szavazták meg - a darab ősbemutatója 2004-ben volt a Királyi Operaházban, azóta Koppenhágában, Strasbourgban és Santa Fében is műsorra tűzték -, míg a kritikusok díját Verdi Requiemjének felvétele kapta, amelyen Antonio Pappano, Rolando Villazón, Anja Harteros, Sonia Ganassi, René Pape és az Accademia Nazionale di Santa Cecilia kórusa és zenekara közreműködik. A filmzenék között Thomas Newmannek A szabadság útjai című Sam Mendes-filmhez írt zenéje lett a legnépszerűbb.