Béla

Filharmónia minden mennyiségben

2010.05.27. 12:00

Programkereső

Sopron, Szombathely, őszi bérlet, ifjúsági koncertsorozat – ezekről volt szó a Filharmónia Budapest szerdai sajtótájékoztatóján.

A soproni Régi Zenei Napokat immár 26. alkalommal rendezik meg kurzusok és fesztiválprogramok kíséretében június 19. és 26. között. Az idei évben először érkezik hozzánk Christine Schornsheim csembalóművész, aki Haydn összes billentyűs muzsikájának felvételéért már számos díjban részesült külföldön. Schornsheim nemcsak mesterkurzusokat fog tartani, hanem előadást is június 21-én Carl Philipp Emanuel Bach-ról. A másik híresség, aki szintén először ad órákat Sopronban, Nancy Argenta szopránénekes, aki az oratóriumok, kantáták és dalok köré építette kurzusát. Június 23-án a színpadon is bemutatja tudását, ahol a Capella Savaria is fellép az Orfeo Zenekar karmesterének, Vashegyi Györgynek dirigálása alatt. Ezenkívül Széll Rita várja a tánc iránt érdeklődőket, valamint Paulik László (modern és régi hegedű), Ingrid Attrot (ének) mesterkurzusaira kerül sor. A kamarazenéről Schornsheim, Paulik és Vashegyi oktat majd. A fesztiválprogramok közül a Magdalena Consort hangversenye emelkedik ki június 21-én, ahol a négy szólista énekes alapította együttes Bach és Schmelzer műveiből válogat.

A szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál idén is világhírű magyar közreműködőket hívott meg, akiknek munkássága szorosan összefügg Bartók zenéjének tolmácsolásával. Pauk György, Peskó Zoltán, Rohmann Imre, Csapó Gyula tart órákat, a fúvóshangszeresek közül pedig idén a fagottosok kerülnek sorra a július 8. és július 20. között rendezett eseményen. Először kerül sor arra a továbbképzésre, ahol az Egynemű karokról tudhatnak meg többet az érdeklődők Gráf Zsuzsanna (Angelica Leánykar) és Vinczeffy Adrienne (Berzsenyi Dániel Vegyeskar) vezetésével. A fesztivál két témájához (zongoraversenyek és népzenei gyűjtések) kapcsolódnak majd a zenetudományi előadások és az a kiemelt esemény is, amely a fesztivált nyitja: július 8-án ugyanis egy magyarországi bemutatóra kerül sor Kurtág: Colinda-Balada című műve kapcsán, a Kolozsvári Filharmónia Kórusának közreműködésével.

Sergej Krylov
Sergej Krylov

Nem maradnak el az őszi bérlet koncertjei, de egyelőre szünetel a Budapesti Zenei Hetek. Erre a nagymúltú rendezvénysorozatra emlékezik a bérlet első, szeptember 26-i koncertje, ahol Kocsis Zoltán és Sergej Krylov ad szonátaestet. Október 8-án a Strasbourgi Ütőegyüttes lép fel, akik ötven éve az elsők között tűzték zászlajukra a kortárs zene ügyét. Ötven thai gongra komponált Solbiati-ősbemutató, és kifejezetten a Pléiades című darab számára készített és csak a Strasbourgi Ütőegyüttes tulajdonában lévő hangszerre is írt Xenakis-mű magyarországi bemutatójára kerül sor ezen a koncerten, amit a Budapesti Őszi Fesztivállal közösen rendeznek meg. (Az együttes a Filharmónia október 9-i ifjúsági koncertjén is fellép majd a Thália Színházban.) Október 14-én a Capilla Flamenca, míg november 3-án a Festival Strings Lucerne lép fel a Filharmónia Budapest őszi bérletében.

Folytatódnak az ifjúsági sorozatok, mint a Filharmónia legfontosabb közhasznú projektjei. Az előadásokba bekapcsolódik a MÁV Szimfonikus Zenekar is. A legkisebbeket a Mesélő muzsika, a nagyobbakat A zene titkai, míg a külső kerületekben és az agglomerációban élő gyerekeket A muzsika világa nevű bérletekkel várják. Óriási az igény ezekre a koncertekre, hiszen Budapesten több ezer, vidéken 90 000-re tehető a bérletes fiatalok száma, akik hatvan helyszínen lehetnek nézői a koncerteknek.

Sok újdonsággal készül ősztől a Filharmónia Budapest. Klubkártyarendszerben kívánják a törzsközönséget különböző kedvezményekhez juttatni, például zenei intézmények, vállalatok (Hungaroton, BMC, Bartók Emlékház, Liszt Ferenc Emlékmúzeum) szolgáltatásai igénybevételekor és tervezik a támogatói kör kiépítését is.

http://www.filharmoniabp.hu/