Béla

Koncert Chopin kedvenc fortepianóján

2010.05.29. 08:08

Programkereső

Chopin egyik legkedvesebb hangszerének első, modern másolata a varsói királyi várban rendezett fesztiválon mutatkozik be a közönségnek szeptember 28-án.

A kópiát Paul McNulty készítette el még 2009-ben a Musicae Antiquae Collegium Varsoviense számára, aki a Pleyel zongorát korhű módon rekonstruálta, az eredmények pedig reveláció erejével hatnak. Ugyanúgy halljuk és érezzük a hangzást és a kifinomult ízlést, ami miatt Chopin azt írta a legjobb barátjának Tytus Woyciechowskinek, hogy "egy Pleyel-zongora maga a non plus ultra". Paul McNulty az első modern fortepiano-készítő, akinek hangszerei olyan nagy muzsikusok tulajdonában vannak, mint Paul Badura-Skoda és Nikolaus Harnoncourt. Paul McNulty készített kópiákat Mozart kedvenc Walter and Stein zongorájáról, valamint Schubert és Beethoven Graf hangszereiről is. A varsói zenekar a zongora mellett egyéb, kifejezetten nekik készült fúvós hangszereket is fog használni, amelyekkel céljuk az, hogy a lehető leginkább korhű módon adják elő a romantika korában írt műveket. 

Paul McNulty
Paul McNulty

A fesztiválnyitó koncerten Vivana Sofronitsky lép fel. Az kanadai-orosz fortepiano-művész nemzetközi versenyek győztese, tizenegy CD-n rögzítette Mozart összes fortepianóra és zenekarra írott művét. Édesapja az a legendás Vladimir Sofronitsky volt, akiről Richter ezt mondta "Egy isten!", Gilels pedig a világ legnagyobb zongoristájának kiáltotta ki. A varsói hangverseny műsorán a La ci darem la mano című ária is szerepel a Don Giovanniból, mégpedig a Chopin által fortepianóra és zenekarra készített variációk formájában. Ennek az átiratnak a hallatán Schubert anno így kiáltott: "Le a kalappal uraim egy zseni előtt!" A fesztivál programjai Janusz Olejniczak és Natalia Pasiecznik zongoristák koncertjével folytatódnak. Részletes információ itt található.