Konrád

Orgonasztorik – második fejezet

2010.05.31. 12:08

Programkereső

Milyen legendák övezték egy-egy orgonadarab létrejöttét, mik befolyásolták a zeneszerzőket a különböző művek megírásában?

Kik és milyen alkalomból rendeltek orgonadarabokat, mennyire motiválta vagy éppen akadályozta a komponistákat egy-egy orgona felépítése, sípjainak, regisztereinek száma? Sok olyan kiadvány található világszerte, amelyben számos kérdésre talál választ, aki ügyesen keresgél... Levelezéseket, korabeli kritikákat, útleírásokat, naplókat olvasgatva valószerűtlenül színes világ tárul ki a hallgatók előtt. Az élőzenével illusztrált zenetörténeti anekdota- és dokumentumtár azonban ritka vállalkozás, újdonság az előadóknak, különleges élmény a közönségnek.

Mácsai Pál
Mácsai Pál

A mesélő - hasonlóan a 2009-es első fejezethez - ezúttal is Mácsai Pál lesz és a zenei megvalósításban kulcsszerepet kap Fassang László, aki zeneakadémista növendékeivek érkezik a „tetthelyre". S a már ismerős komponisták, zeneművek mellett újabbakról, újabbakat is hallhat majd a publikum. Június 20-án Marchand, Bach, Mozart, Liszt, Vierne, Florentz, Duruflé és Antalffy-Zsíross Dezső műveiből és az azokhoz kapcsolódó történetekből hangzik el egy koncertre való.

www.mupa.hu