Zita, Mariann

Duplán Lajtha

2010.06.01. 14:36

Programkereső

Két kötettel gazdagodott a Lajtha László zeneszerzőről és népzenekutatóról szóló irodalom. Erdélyi Zsuzsanna és Solymosi Tari Emőke munkái hiánypótlóak.

A kockás füzet - Úttalan utakon Lajtha Lászlóval című könyv szerzője Erdélyi Zsuzsanna, aki a '40-es években textológusként dolgozott Lajtha László mellett a népzenegyűjtések alkalmával. Mivel abban az időben még nem magnóval rögzítettek, neki kellett lejegyezni mindent, ami nem zene: énekszöveg, járulékos szokások, szociológiai adatok. A férjes, kisgyermekes asszony filológus végzettsége és zenei tanulmányai tették alkalmassá arra, hogy Lajtha szűk gyűjtőstábjának egyik tagja legyen. A legtöbbször Sopronba vagy Szombathelyre vezető hosszú vonatutak során sok szó esett Lajtha zeneműveiről, az alkotófolyamat céljairól, lelki hátteréről. Ezeket a baráti hangvételű beszélgetéseket írta le Zsuzsanna anno egy kockás füzetbe, és ez jelent meg most Solymosi Tari Emőke szerkesztésében és a Hagyományok Háza kiadásában kötet formájában.

Erdélyi Zsuzsanna: Kockás füzet - Úttalan utakon Lajtha Lászlóval
Erdélyi Zsuzsanna: Kockás füzet - Úttalan utakon Lajtha Lászlóval

A másik, szintén a Hagyományok Háza által megjelentetett könyv szerzője az imént már említett zenetudós, Solymosi Tari Emőke, aki mögött jelentős, Lajthával kapcsolatos kutatómunka áll. 2007-ben jelent meg a "...magam titkos szobája" című alkotás, amelyben a szerző A kék kalap című Lajtha-vígopera keletkezéstörténetét, esztétikai vonatkozásait és zenetörténeti kapcsolódásait vizsgálja. 2008-ban tette közzé a zeneszerző teljes műjegyzékét a kompozíciók legfontosabb adataival, diszkográfiával, angol és magyar nyelven, továbbá számos Lajtha-tanulmány és -cikk szerzője, egy nyolcrészes rádiósorozat és számos önálló adás szerkesztője, így a Két világ között - beszélgetések Lajtha Lászlóról című könyve szakmailag komolyan megalapozott. A 33 emberrel - köztük családtagokkal, barátokkal, munkatársakkal, tanítványokkal, előadókkal, tisztelőkkel - készített, 344 oldalas interjúkötetben közel 800 lábjegyzet, rengeteg új, zenetörténeti jelentőségű adat szerepel. A könyv azonban nemcsak egy szűk rétegnek szól, mivel olvasmányos és megragadó stílusa mindenki számára elérhetővé és élményszerűvé teszi Lajtha értékes gondolatait és sokszínű személyiségét.

Solymosi Tari Emőke: Két világ közt - beszélgetések Lajtha Lászlóról
Solymosi Tari Emőke: Két világ közt - beszélgetések Lajtha Lászlóról

www.lajtha.hu

www.hagyomanyokhaza.hu