Márk

Kocsisék a Prágai Tavaszon

2010.06.01. 07:08

Programkereső

Kedden indul a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara Prágába, hogy két év szünet után újra sikert arasson a Smetana teremben.

Az 1946-ban alapított fesztivál ismertette meg a közönséggel az akkori fiatalokat; Szvjatoszlav Richtert, Msztyiszlav Rosztropovicsot, itt vezényelt először Európában Leonard Bernstein és itt ismerte meg a cseh közönség Ferencsik Jánost is.

0836308C-DB44-42F6-A57D-E2E0DFD7960C

Kocsis Zoltán már többször volt a Prágai Tavasz vendége a Nemzeti Filharmonikusokkal. A június 2-i koncert műsorán ezúttal Bartók Béla Táncszvitje után Ránki Dezső a szerző 3. zongoraversenyét játssza, majd az a Gustav Mahler szimfónia csendül fel, amelynek bemutatója Budapesten volt 1889. november 20-án. Mahler, aki akkoriban az Operaház igazgatója volt, természetesnek tartotta, hogy új műve a magyar fővárosban hangozzék el először. A gúnyrajzzal, és a kritikusok fanyalgásával kísért bemutató nem vette el Mahler kedvét, a hatalmas művet mégis „megkurtította"; elhagyta belőle a második tételt. Napjainkban ezt a változatot játsszák gyakrabban, de Prágában az úgynevezett Blumine tétel is felcsendül.

A Nemzeti Filharmonikusok, Kocsis és Ránki mellett idén a fesztivál vendége többek között Radu Lupu, Anne-Sophie Mutter, Murray Perahia, és André Previn a Szt. Martin in the Fields Kamarazenekarral.

www.filharmonikusok.hu