György

Zenélő lépcsőket a négyes metróba!

2010.06.02. 10:06

Programkereső

Hangot produkálni képes zongorabillentyűk működnek lépcsőfokok helyett egy stockholmi és egy milánói aluljáróban. Szeretnénk ilyet mi is. Kész szerencse, hogy éppen épül egy új metróvonal a fővárosban.

Hol van, hol nem, az internet birodalmában létezik egy olyan honlap, ami a következő egyszerű gondolatot vallja: az emberek viselkedése mókás dolgok révén jobb irányba változtatható. A The Fun Theory tavalyi videópályázatán az egyik legnépszerűbb videó a lusta emberek magatartásának megváltoztatását tűzte ki céljául, egy klasszikus zongora billentyűinek és az aluljárókból felvezető lépcsőfokoknak a kombinálásával. A kisebb magasságoknál használt rövid mozgólépcsők melletti hagyományos lépcsőfokok általában üresen maradnak - ki lépcsőzne, ha felviheti egy gép is. Az ötlet lényege abban áll, hogy az egyszerű fokokat zongorabillentyűkké alakítva az azokra rálépő emberek súlyától megszólal a lépcső: fentről lefele vagy lentről felfele haladva lehet skálázni. Mindez működik: 66%-al többen használták így a lépcsőket - ki állna egy helyben, ha lépkedhet egy hatalmas zongorán is.

Csodaország igazán megmozgathatná Pestet is. A négyes metró költségvetése pont el is bírna még 1-2 nokiásdoboznyit, amennyibe egy ilyen zongora-lépcső kerül. Kedvenc combinónkon ugyan még mindig kedvenc színészeink szólnak ha le kell szállni, de a közelben lévő színházakra már nem hívják fel a figyelmet. A Fesztiválzenekar bérletakciója is csak egyszeri alkalom volt a 2-es villamoson. Megoldandó probléma akad tehát bőven, a BKV + Fun Theory akár megoldást jelenthetne néhányra.

Szóval, várjuk az ötleteket kultúra és BKV témában az ellenőrök és utasok kapcsolatának javítását, a csúcsidőn kívüli várakozás unalmas perceinek eltöltését szolgáló, vagy akár a heringeffektus jó oldalát bemutató kísérletekre. Elvégre a mókát mindenki szereti.