Konrád

Kocsis Zoltán jelenti Prágából

2010.06.03. 12:04

Programkereső

Régi kedves vendégként fogadta Európa egyik legszínvonalasabb zenei fesztiválján a Smetana terem közönsége a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltánnal, és Ránki Dezsővel.

A szerda esti koncert után, éjjel a főzeneigazgató a következőt „jelentette" a cseh fővárosból: „A karmesteri pálca helyett most már egy pezsgőspoharat emelek a magasba, mert mindenki koccintani akar velünk. Hosszú percekig zúgott a taps Mahler I., Titán szimfónia után. Érezhetően azért is hálás volt a közönség, mert a magyarországi ősbemutatón elhangzott öttételes verziót játszottuk, a ritkán hallható Blumine-tétellel. Az első részben pedig nagy örömmel fogadták Ránki Dezsőt, aki Bartók 3. zongoraversenyét, a zeneszerző életének utolsó hónapjaiban írt művét játszotta megrendítő erővel. Jól összeszokott páros vagyunk, a zenekar pedig ma este is 'mindent beleadott' azon a pódiumon, ahol előttünk Radu Lupu, Anne-Sophie Mutter, Murray Perahia játszott, utánunk pedig André Previn lép fel a St. Martin in the Fields Kamarazenekarral.

Ritkán vagyok teljesen elégedett, de holnap nagyon jó szívvel indulok haza, ahol már a Nemzeti Filharmonikusok nyári fesztiváljára, Martonvásárra készülünk."

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

www.filharmonikusok.hu