Konrád

7. Szatmári Rézfúvós Fesztivál Fehérgyarmaton

2010.06.03. 09:00

Programkereső

Országos rézfúvós kamaraverseny, az Ewald Rézfúvós Kvintett kortárs zenei kurzusa és komolyzenei koncertek várják a fehérgyarmati fesztivál látogatóit 2010. július 28-31 között.

A mesterkurzust tartó kvintett tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egykori hallgatói: Bakó Levente (Liszt-díjas trombitaművész), Tarkó Tamás (Liszt-díjas trombitaművész), Kovalcsik András (a Debreceni Egyetem kürttanára, Liszt-díjas kürtművész), Magyar Péter (Junior Prima Díjas harsonaművész) és Peresztegi Attila (Junior Prima- és Artisjus-díjas tubaművész). A szólistákként is elismert fúvósok az együttest 1996-ban alapították, azóta pedig már a műfaj legrangosabb világversenyének első helyezését és különdíját is magukénak tudhatják (1998, Narbonne, VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Verseny). Számos további díjjal és kitüntetéssel, illetve hét lemezzel a háta mögött érkezik az együttes nyáron Fehérgyarmatra.

A mesterkurzusra öt kategóriában lehet jelentkezni. Trombitán Bakó Leventéhez és Tarkó Tamáshoz, kürtön Kovalcsik Andráshoz, harsonán Magyar Péterhez, tubán Peresztegi Attilához, a kamarazenélésről pedig a kvintett együtt tart majd kurzust.

Ewald Kvintett
Ewald Kvintett

A fesztivál keretében versenyt is rendeznek, ahová zeneművészeti főiskolások, egyetemisták, valamint diplomás művészek jelentkezését várják. A verseny két fordulóból áll majd, az első után a zsűri a színvonaltól függően engedi tovább az együtteseket a második fordulóba. Rézfúvós négyestől a rézfúvós hatosig minden formációban részt lehet venni, a maximum 15 perces műsor pedig mindkét fordulóban állhat szabadon választott művek, vagy műrészletek előadásából.

Minden este koncerttel várják a résztvevőket: július 28-án 18:00 órakor a penyigei, július 29-én 19:00 órakor a kölcsei, július 31-én 17:00 órakor a túristavándi Református Templomban, július 30-án 19:30-kor pedig a fehérgyarmati Római Katolikus Templomban játszik az Ewald Kvintett. A fesztivál záró estjén fellép Komlóssy Gábor Fischer Annie-ösztöndíjas trombitaművész, Czentnár Judit zongoraművész közreműködésével a III. Évezred Református Templomban, szintén 19:30-as kezdéssel.

A fesztivál fővédnöke Dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere.

További információ az Ewald Kvintett honlapján található.