Konrád

Mozizz a Berlini Filharmonikusokkal!

2010.06.04. 13:09

Programkereső

Az opera műfaja után most a klasszikus zene is térhódításra készül. Ezúttal a Berlini Filharmonikusok koncertjeit közvetítik a mozikban.

Az internet meghódítása után most a filmszínházakra vetette ki hálóját a nagymúltú zenekar menedzsmentje. A Filharmonikusok új intendánsa ősztől Martin Hoffman, neves televíziós rendező lesz, aki bejelentette, hogy a szezonnyitó augusztus 27-i koncertet 32 mozi fogja élőben közvetíteni Németországban, és ezen felül Hamburgban, Drezdában, Kölnben, Düsseldorfban hatalmas szabadtéri kivetítőkön is látható lesz majd a hangverseny.

Sir Simon Rattle
Sir Simon Rattle

A zenekar koncertjeu az elmúlt évben már az interneten is követhetőek voltak, a legszélesebb körű közönség elérése végett. Az akció sikeresnek mondható, mivel a digitális koncertterembe korlátlan számú néző fér be és a jegyeket, bérleteket is olcsóbban vehetik meg a széles sávval rendelkező zenerajongók. A statisztikák is biztatóak, mivel az internetes előadások tavaly januári indulása óta több mint húsz ezer zenerajongó élt az online-lehetőséggel és több mint három ezren vásároltak internetes bérletet.

Az internetezők felé való nyitásnak a zenei igazgató, a brit karnagy, Sir Simon Rattle adott zöld lámpát, aki viszont a zenekartól kapott szabad utat újabb hat évnyi munkára. A 2010/11-es szezon középpontjában Gustav Mahler szimfóniái állnak, de a legnagyobb dobás Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operájának bemutatása lesz. Ezzel a művel debütálnak majd a berliniek Salzburgban, az ünnepi játékokon is.

Az alábbi felvételen Brahms: I. szimfóniájának egy részlete hagzik el a Sir Simon Rattle vezette Berlini Filharmonikusok tolmácsolásában.