Márk

Idővel fiatalodnak

2010.06.06. 07:51

Programkereső

A fél évszázada alakult Europa Cantat alapját a béke és a megértés előmozdítása, valamint az európai kórusrepertoár népszerűsítése és terjesztése képezi.

Az Europa Cantat fiatalokból álló kórusok európai szövetsége, mely napjainkban az öreg kontinens legnagyobb ifjúsági szervezete. Története egészen 1960-ig nyúlik vissza, amikor karnagyok egy csoportja Genfben gyűlt össze, hogy megalapítsa az Ifjúsági Kórusok Európai Szövetségét. Háborús emlékek motiválták a hét országból összegyűlt zenészeket arra, hogy elindítsanak egy kölcsönös megértésen alapuló szervezetet, ami a fiatal generáció nemzetközi kapcsolatait is erősíti.

Europa Cantat
Europa Cantat

1961-ben, Passauban rendezték az első Europa Cantat Fesztivált, ahol 12 ország 69 kórusa szerepelt. Két évvel később Bonnban hivatalosan is bejegyezték a szervezetet, közhasznú egyesületként. A Német Ifjúsági Minisztérium támogatását azóta is élvezi az Europa Cantat, illetve napjainkban az Európai Unió is segíti a szervezetet.  Ma 40 tagszervezettel rendelkezik 28 európai országból, de százával találhatók kórusok és magánszemélyek is a tagok között. Programjában a három évente megrendezett Europa Cantat fesztiválon túl rengeteg rendezvényt kínálnak kórusoknak, énekeseknek, karnagyoknak, zeneszerzőknek vagy kórusszervezőknek.

2009 őszén az Európai Kórusszövetségek Munkaközösségével (AGEC) egyesült a szervezet, így 2011 januárjától a két szövetség tagjai együtt képviselik majd az európai kóruszene érdekeit.

A jubileumi évet az Europa Cantat számos koncerttel ünnepli. A programsorozat kiemelkedő eseményeként az évforduló napján Sante Fornasier elnök részt vett a Hearts-in-Harmony című előadáson Barcelonában, ahol fogyatékos gyerekek együtt énekeltek a szövetségben résztvevő fiatalokkal.

További információ az európai nagyvárosokban tartott eseményekről a szervezet oldalán: www.europacantat.org