György

Kiss Imre ISPA életműdíjas

2010.06.07. 16:55

Programkereső

A Nemzetközi Előadóművészeti Társaság (ISPA) életműdíját a Művészetek Palotája vezérigazgatója kapta, aki a közép-európai régióból elsőként tudhatja magáénak az elismerést.
Kovács Géza átnyújtja Kiss Imrének az ISPA (Nemzetközi Előadóművészeti Társaság) életműdíját
Kovács Géza átnyújtja Kiss Imrének az ISPA (Nemzetközi Előadóművészeti Társaság) életműdíját

A világ legrangosabb előadóművészeti intézményeit és meghatározó személyiségeit tömörítő szervezet zágrábi konferenciájának záró díszvacsoráján Kiss Imre lánya vette át az egészségi okok miatt távolmaradni kényszerülő vezérigazgató díját. A méltatást Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója tartotta, akit 2007-ben választottak be az ISPA elnökségébe. A főigazgató kitért Kiss Imre munkásságának sokszínűségére, arra, hogy megalapította a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a Magyar Állami Operaház és a Vígszínház menedzserigazgatója volt, majd létrehozta a Művészetek Palotáját. Korát, nemzedékét megelőzően igazi művészeti menedzserként dolgozott és dolgozik ma is - jelentette ki Kovács Géza.

Az ISPA (International Society for the Performing Arts, Nemzetközi Előadóművészeti Társaság) székhelye New York-ban található. A non-profit szervezet, amelyet 1949-ben alapítottak, több mint 600 igazgatót, menedzsert és művészt jegyez a világ 50 országából, az összes érintett művészeti ágból. Az előadóművészet ügyét hatvan éve rendkívül nyitott szellemmel és szakértelemmel képviselő szövetség tagjai magánszemélyek, szakmai szervezetek és művészeti intézmények lehetnek a Föld minden tájáról. Képviseltetik magukat koncerttermek, fesztiválok, társulatok és zenei versenyek; állami kulturális tisztségviselők, művészeti menedzserek és más szakmabeliek, akik elkötelezettek az előadóművészetek iránt. Tagjai és választott vezetői között található a londoni Barbican Center, a Párizsi Opera, a szingapúri Esplanade Művészeti Központ igazgatója, valamint táncművészek, színészek és zenészek. 

A társaság célja kiépíteni, gondozni, fenntartani és fejleszteni egy olyan, kulturális vezetőkből és szakmabeliekből álló nemzetközi hálózatot, amely az előadóművészetek ügyét megfelelő fórumokon képviseli. Mint szervezet, számtalan szolgáltatást nyújt a tagok közti információcsere, a két- és többoldalú programok segítése, valamint a kollegiális kapcsolatok kiépítése érdekében. Közgyűléseit és ezekhez kapcsolódó konferenciáit félévente tartja, a januári ülésre mindig New York-ban, a júniusira pedig változó helyszíneken kerül sor. Ezek mellett egyéb regionális találkozókat is szerveznek, Közép-Európában például másodszor rendeznek konferenciát: először 2006-ban a Művészetek Palotája adott helyet az eseménynek, amelyet Konrád György nyitott meg. 

A zágrábi konferencia témája a globalizáció és a kulturális identitás kérdése volt. Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese a tanácskozások végeztével arról a konklúzióról számolhatott be, hogy bár igaz, hogy a kulturális kisebbségek folyamatosan ki vannak téve a globalizáció hatásának, de a résztvevők többsége elfogadta azt az álláspontot, hogy ez a hatás nem feltétlenül rossz, hiszen megkönnyíti a kommunikációt. Mindazonáltal meg kell előzni, hogy a kis kultúrák eltűnjenek a globalizált világban - tette hozzá.

 

www.mupa.hu