György

Hegedű-nap a Dunán

2010.06.08. 11:10

Programkereső

Június 5-én a Régi Zeneakadémián Szecsődi Ferenc adott koncertet, hét hegedűt szólaltatva meg. A hangszereket Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Kemény Zsombor, Kónya Lajos, Péteri Károly, Szemmelveisz Tibor és Székely Márton készítette. A négy, Kossuth-díjas kortárs zeneszerzőből - Kocsár Miklós, Petrovics Emil, Szokolay Sándor és Vajda János - álló szakmai zsűri már meghozta a döntését, azonban a programszervezők a nézők véleményére is kíváncsiak.
hegedű
hegedű

Június 7. és 11. között lehet megtekinteni, hogyan szólalt meg a hét hangszer, június 11-én este hét órától pedig felvételről láthatják a teljes koncertet (Mesterművek magyar mesterhegedűkön címmel), amiről a Fidelio kritikusa, László Ferenc is beszámolt. Ezek alapján szavazataikat (szintén a honlapon) június 11-én, 20:40-ig adhatják le.

20 órától élő műsor következik, a Hegedű, verseny: mesterfokon. Itt megismerkedhetnek a versenyző hegedűkészítő-mesterekkel, valamint találkozhatnak a komolyzene, a népzene és a jazz világának legjelesebb képviselőivel is. A műsor végén kiderülk, melyik hangszer lett a nézők kedvence, valamint a szakmai zsűri is elmondja véleményét. A győztes hegedűt egy, a Zeneakadémia által kiválasztott tehetséges hallgatónak ajándékozzák.

A Duna Televízióben egész nap zene szól majd: 9:10-től a hangszerkészítőket mutatják be a Kézművek című műsorban, 9:14-től Vivaldi munkásságát, 9:30-tól pedig egy 1998-as hangversenyt hallgathatnak meg a Magyar Tudományos Akadémia díszterméből. 11:30-tól a Kívánságkosárban is a hegedű az egyik fő téma, 14:20-tól pedig Szórádi Ferenc nagyvázsonyi hangszerkészítőt mutatja be Csáky Zoltán Arcélek című műsorában. 14:35-kor a Rönktől a koncertteremig - Szilánkok a hegedűkészítés történetéből címmel láthatnak egy magyar ismeretterjesztő filmet, majd 15:20-tól a Ghymes zenéjéből kaphatnak ízelítőt a nézők. 17 órakor a Kikötőben a magyarországi hegedűkészítés múltjával és jelenével foglalkozik. A mesterhegedűk esti versenye után még Lajkó Félix a Diósgyőri várban adott koncertjének felvételét láthatják, 00:05-től.