Ervin

A Wagner-napok után is a Ringben

2010.06.10. 18:25

Programkereső

A Budapesti Wagner-napok után levezetés- és összegzésképp is ajánlott a szimfonikus költemény, amelybe Lorin Maazel belesűrítette tetralógia zenei anyagát.

A Tetralógia hatalmas zenei anyagának egyetlen szimfonikus műbe sűrítését valószínűleg a zeneszerző unokája,  a rendező és fesztiváligazgató Wieland Wagner kezdeményezte, aki felismerte, hogy ezen operák lényege pusztán hangszerekkel, egyetlen színpadi jelenet vagy énekhang nélkül is kifejezhető. A négy mű legjelentősebb zenedrámai epizódjait pedig Lorin Maazel fűzte össze egy hetvenöt perces szimfonikus költeménybe.

Stephen D'Agostino
Stephen D'Agostino

A hardcore wagneristák ezt hallva minden bizonnyal a szívükhöz lapnak, de nyugodjanak meg, mert blaszfémiáról szó nincs: a darab kizárólag Wagner által komponált zenét tartalmaz, többségében eleve csak zenekarra írt részleteket, a lehető legcsekélyebb zenei változtatásokkal. A zenekari anyag bámulatosan kifejező, és a wagneri vezérmotívumok énekhang és szöveg nélkül, önmagukban is rávilágítanak az összefüggésekre és elmesélik a történetet.

A szimfonikus költeményt az MR Szimfonikusok mutatja be a Müpában június 19-én, Stephen D'Agostino vezényletével. És kinek ajánljuk a hangversenyt? Természetesen azoknak, akik betéve ismerik a tizenhét órányi zenei anyagot, és persze azoknak is, akik még nem Wagner-rajongók, mert itt kiváló alkalom az ismerkedésre.