Márk

A Zemplénben továbbra is komolyan gondolják

2010.06.10. 08:00

Programkereső

A Zempléni Fesztivál augusztus közepén két héten keresztül várja a látogatókat. A júniusi extra hétvége koncertjeinek teljes bevételét a régió árvízkárosultjainak ajánlják fel.

A fesztivált 1992-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapította, az első évben Sárospatakon és még három településen zajlottak az események, idén, augusztus 7. és 21. között már több mint húsz település ad helyt komolyzenei koncerteknek, színházi, tánc- és jazzesteknek, kirándulásoknak és kiállításoknak. A programokhoz kapcsolódóan a régió hagyományai, jellegzetes ételei és a tokaji borok is középpontjába kerülnek.

Liszt Ferenc KamarazenekarSzolnok, 2010, Rolla nélkül
Liszt Ferenc KamarazenekarSzolnok, 2010, Rolla nélkül

A szervezők a tavalyi esztendőhöz hasonlóan megrendezik az EXTRA hétvégét. Június 18. és 20. között Jandó Jenő zongoraművész és a Budafoki Dohnányi Zenekar, a nemrégiben a Vatikánban koncertező Rajkó Zenekar, Szotyori Nagy Gábor orgonaművész, valamint a Makám Együttes koncertjei által ízelítőt kaphatnak az érdeklődők az augusztusi eseménysorozat kínálatából. Jandó Jenő és a Budafoki Dohnányi Zenekar, valmint a Rajkó Zenekar egyházi hangversenyének teljes bevételét a szervezők a régió árvízkárosultjainak ajánlják fel. A kezdeményezést támogatja a fesztivál főszponzora, az Antenna Hungária is kétmillió forinttal.

A Zempléni Fesztivál jegyárai idén sem változtak, a legdrágább belépők háromezer forintba kerülnek, és szokásosan ingyenes lesz sok esemény. A nyitó koncerten a Budafoki Dohnányi Zenekar és Shlomo Mintz játszik. A fesztivál nagyszabású vállalkozásaként augusztus 14-én, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán Verdi Requiem című oratóriumát hallgathatja meg a közönség. A Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Cselóczki Tamás és Jaakko Rynänen, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével megvalósuló, több mint kétszáz résztvevőt érintő produkcióban a nemzetközi összetételű World Festival Choir, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság mellett helyi kórusok is szerepelnek majd. A fesztivált Várdai István gordonkaművész és az alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye zárja a sárospataki református templomban.

A klasszikus koncertek mellett színházi előadások is várják a közönséget, és idén sem marad el a legjobb együttesek közreműködésével rendezett Zempléni Dixieland Blues és Jazz Nap a sárospataki Szabadtéri Színpadon. A változatos jazzprogramok közül kiemelkedik a Szakcsi Gipsy Jazz és Roby Lakatos közös koncertje a tokaji Kossuth téren. A Bolyki Brothers, Falusi Mariann, Szulák Andrea, Südi Iringó, a Kaláka Együttes, a Vám- és Pénzügyőrség Fúvós Zenekara, a Chameleon Big Band, valamint a magyar komoly- és könnyűzenei élet számos kiváló személyisége lép majd fel kamarakoncertek, kiránduló koncertek, gyermekprogramok, gasztronómiai estek szereplőjeként. Az idei év felvezetés a huszadik, jubileumi fesztiválra. Ahhoz, hogy 2011-ben igazi best of program jöhessen létre, a fesztivállátogatók véleményére is számítanak.

A rendezvények közül több a térség fesztiváljainak együttműködésével valósul meg; és bár a Fesztiválok Éve 2010 nem jelentett extra anyagi forrást, a szervezők ehhez az évhez kapcsolódóan rendezik meg a Zempléni Talentum Minifesztivált, amelynek keretében tehetséges helyi fiatal művészek, együttesek, produkciók mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt.