Márk

5:1

2010.06.14. 16:30

Programkereső

A Duna Televízió Hegedű-napján a szakmai zsűri Péteri Károly, míg a közönség a Kónya Lajos által készített hangszerre voksolt. Egy ifjú hegedűművész, Banda Ádám pedig mostantól egy igazi mesterhegedűn játszhat.

Mint ismeretes, június 11-én a Nemzet Televíziója egy egész napot szentelt a népszerű hangszernek, bemutatva a hangszerkészítő mesterek titokzatos munkáját is. A dokumentumfilmek és portrék után az esti élő műsorban - Hegedű, verseny: mesterfokon - pedig az is eldőlt, melyik a legszebben szóló hangszer. Neves hegedűkészítő mesterek - Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Kemény Zsombor, Kónya Lajos, Péteri Károly, Semmelweis Tibor és Székely Márton - által készített hangszerek versenyeztek ugyanis a legjobb magyar hegedű címéért, a szakmai zsűri és nézők előtt is. A hangszereket Szecsődi Ferenc szólaltatta meg.

A műsor végére fény derült mindkét szavazótábor véleményére: a szakmai zsűri a Péteri Károly által készített, 5-ös sorszámú hegedűt ítélte a legjobbnak - ezt a hangszert a Zeneakadémia által kiválasztott ifjú hegedűművész, Banda Ádám kapta. A közönség pedig az 1-es sorszámú hangszerre voksolt, ezt Kónya Lajos készítette. Végeredménytől függetlenül a mesterek mindegyike elégedett volt, hogy ezen a napon több figyelem fordult e nem könnyű, ám mindig örömet adó szakmára: a hangszerkészítésre.

Péteri Károly hangszerkészítő hegedűje
Péteri Károly hangszerkészítő hegedűje
Kónya Lajos hangszerkészítő hegedűje
Kónya Lajos hangszerkészítő hegedűje