Ervin

Éjszaka a Múzeumban

2010.06.16. 14:08

Programkereső

Az MTA ZTI Zenetörténeti Múzeumában színes programokkal várják az éjszakában múzeumtól múzeumig kóborlókat, már délután fél öttől.
MTA Zenetudományi Intézet
MTA Zenetudományi Intézet

Az Erdődy-palota erkélyén Toronyzene címmel kezd a Bartók Konzervatórium Rézfúvos Kvintettje, majd őket 17 órától követi a Dohnányi Ernő emlékére rendezett hangversennyel Szecsődi Ferenc (hegedű), Lénárd Hajnalka (zongora), Prunyi Ilona (zongora) és Kertesi Ingrid (ének), akik cisz-moll szonátávával, zongoraművekkel és énekekkel készülnek. Az emlékezés folytatásaként hangszerkülönlegességeket bemutató tárlatvezetést tart Gombos László, melyek közül Dohnányi ívelt billentyűzetű Bösendorfer zongoráját Prunyi Ilona meg is szólaltaja. 18:30-kor az Erdődy-udvarban madárlesre várja a látogatókat Morandini Pál a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől digitális show-val és Homoki Nagy István A kékvércsék erdejében című, 1954-es természetfilmjével és Farkas Ferenc zenéjével. 19:30-kor kezdőik a "Madárkoncert" - Madarak Bartók Béla és Kodály Zoltán gyermek- és nőikaraiban címmel, a Pro Musica Leánykar (Nyíregyháza) és Szabó Dénes vezényletével. A Bartók teremben fellép még Horváth Anikó és Balogh Zsolt (csembaló). 20:30-kor a földszinti Kiállítótérben a Bartók Archívum és a Kodály Archívum közös kiállítását lehet megnézni, az 1910 márciusi szerzői estek emlékére - tárlatvezető Vikárius László. Este 21:30-kor Bartók és Kodály feldolgozásai és népzenei forrásai címen játszik majd Balog József (zongora) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanáraival és hallgatóival, Richter Pál vezetésével. A Kiállítótér éjszakai porgramjában az 1800-as évek magyar zeneéletéről nézhetnek meg kiállítást a látogatók. Így lesz fujtató versennyel egybekötött 18. századi orgonabemutató és az érdeklődők egy 1798-ban épült Broadwood fortepianót is megtekinthetnek. 23:30-kor a Haydn terem és Hatvany kert ad teret a Buda és Pest mulat 1800–1900 című porgramnak, ahol lesz keringő, csárdás, sramli, operett és kuplé - vagyis muri hajnalig.

Mivel a program a Múzeumok Éjszakája országos eseményének része, látogatásához az ilyenkor szokásos belépti díj kifizetése szükséges (felnőtteknek: 1300 Ft, gyermekeknek: 600 Ft). A jegy más intézményekbe is érvényes marad egész éjjel.

Részletes program: www.zti.hu/muzeumokejszakaja