György

Megy a pengetés a Balaton partján

2010.06.23. 14:30

Programkereső

19-én vette kezdetét az 5. Nemzetközi Gitárfesztivál Balatonfüreden. A sok-sok koncerttel dúsított programsorozatot 26-án egy flamenco est zárja.

19-én Eötvös József Liszt-díjas gitárművész - sokak által régóta várt - hangversenyével vette kezdetét az 5. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. A Vaszary Villa Eszterházy terme zsúfolásig megtelt. A hangversenyen Bartók Béla, Farkas Ferenc, Bach, Chopin valamint saját szerzemények csendültek fel. Vasárnap az olasz Paolo Pegoraro gitárművész hangversenyét élvezhette a közönség a patinás Anna Grand Hotelben. A halk szavú művész nagy érzékenységgel adta elő a barokk, a romantika és a 20. század nagy gitárműveit. 

gitár
gitár

23-án fellép az orosz Vladimir Gorbach, aki az oroszországi Novoszibirszkben született és 11 éves korában Jurij Kuzin professzornál kezdett gitározni. A zeneiskola befejezése, valamint a főiskolai diploma megszerzése után Arkadij Burkhanov professzor osztályába került a novoszibirszki Glinka Konzervatóriumba, majd pedig a németországi Kölnben található Zenei Főiskolán folytatta tanulmányait. Olyan professzorok mesterkurzusain vett részt, mint Manuel Barrueco, Carlo Marchione, Pepe Romero, Tilman Hoppstock, David Russel, Aniello Desiderio.

24-én a brazil Fabio Zanon ad hangversenyt. Fabio Zanont az egyik legsokoldalúbb tehetségnek tartják a gitár nemzetközi világában. Hatalmas repertoárjában megtalálhatjuk a gitárra írt valamennyi jelentősebb művet, valamint több mint harminc versenyművet is. A kifejezetten az ő számára írt új darabok előadása az interpretációt egy teljesen új szintre emelte, és nagyban hozzájárult a gitár még nagyobb elismertségéhez a klasszikus zenei világban. 

25-én Magdalena Kaltcheva lesz a fesztvivál vendége. Kaltcheva Bulgáriában született,  kezdetben Szófiában, később Achenben tanult. Középiskolai tanulmányait Weimarban végezte, ezt követően a Weimari Liszt Ferenc Zeneakadémiára került Jürgen Rost professzor tanítványaként. Jelenleg magiszteri tanulmányait végzi a Kölni Zeneakadémián Hubert Käppel professzornál. Számos mesterkurzuson részt vett, nemzetközi versenyeken is szép sikereket ért el. 2006-ban készítette el első CD-jét Szonáták címmel. 

26-án a fergeteges „Ondas de Passión" című flamenco est zárja a fesztivált, amelyen spanyol táncosok, énekesek, és gitárosok mutatják be a flamenco szenvedélyességét. A tánc ereje és dinamizmusa, az ének nyersessége és a virtuóz gitár mind megtalálható ebben a vérpezsdítő kortárs előadásban, amely folytonos izgalomban tartja a közönséget. Előadásuk felejthetetlen élményt ígér az érdeklődőknek. 

Az esti koncertek mellett a Városi Múzeumban a hét második felében óránként tizenöt perces gitárzene program várja az érdeklődőket, a Kisfaludy Színpadon és a Tagore sétányon pedig jó idő esetén minden nap 17:00 és 19:00 óra között három helyszínen kisszínpados fellépések színesítik a programot Gitárzene a Balaton-parton címmel.

További információ: http://www.balatongitar.hu/