György

Őrültek háza

2010.06.23. 11:53

Programkereső

A vonót beszippantja egy porszívó, a zongora hitelkártyát kér, közben a hegedűs ír sztepptáncossá változik. Mindez megtörténhet Igudesman és Joo vidám produkciójában.

Alek­sey Igudes­man és Richard Hyung-ki Joo klasszikus zenészek, akik egycsapásra meghódították a világot egyedülálló, vidám showjukkal. A komédia, a klasszikus zene és a populáris kultúra keverékét ötvöző produkciójuk részletei a You Tube-on is megtekinthetők, sőt eddig 15 milliószor játszották le azokat. A Little Nightmare Music (Mozart Eine kleine Nachtmusik című művének angol "ki"fordítása - a szerk.) 2004-ben született Vic­tor Borge és Dud­ley Moore nyomdokain haladva. Egy koncertbe csöppenünk, ahol a zene fenséges és oly nagy a csend, hogy még egy gombostűt sem lehet leejteni. Majd hirtelen megszólal egy mobiltelefon és elkezdődik az őrület. A zongorista elhagyja a kezét, a hegedűs hangolás közben elalszik és később egy autópálya közepén, ír sztepptáncossá változva ébred. Amikor a zongorista visszatér, a zongora le van zárva, és hitelkártyát kér. Időközben a hegedűs vonóját beszippantja egy porszívó és a partnere csak telefonál, miközben olvas, eszik és fejjel lefelé zongorázik. Ezek és még sok más furcsaság történik a hallgatók előtt. A Lit­tle Nightmare Music egy egyedülálló show, tele virtuozitással, elbűvölő zenével és bolondos, olykor rémséges humorral. Ideális 8-tól 88 éves korig. Ez a mutatvány biztos, hogy felszabadít mindenkit, akár klasszikuszene-rajongó vagy olyan ember, aki még Mozart nevének hallatától is elmenekül.

Íme a porszívós jelenet. Csak erős idegzetű nézőknek ajánlott!

Alek­sey és Hyung-ki tizenkét évesen találkoztak a Yehudi Menuhin Iskolában, Anglában, és aztán szoros barátság alakult ki köztük. A 2004-es siker óta felléptek a világ legjelentősebb zenekaraival és játszottak a legnagyobb színpadokon és fesztiválokon.

A klasszikus zene legjobbjaival - köztük Emanuel Ax, Janine Jansen, Gidon Kre­mer, Mis­cha Maisky, Vik­to­ria Mullova és Julian Rach­lin - kapcsolták össze a bolondos zenei szkeccseket, és tavaly felléptek az egyik legnagyobb karmester, Bernard Haitink 80. születésnapi ünnepségén. A dirigens így nyilatkozott az exkluzív esemény után: „Majdnem meghaltam a nevetéstől! Szeretném visszahívni őket a 85. születésnapomra, de ha jól meggondolom, ez lehet, hogy vakmerőség... Nagyszerű zenészek, nagyszerű móka!"

A világ egyik legelismertebb hegedűművésze, Gidon Kremer, amint épp beszáll a játékba...

Igudesman és Joo előadásai jócskán átlépik a klasszikus zene határait és az elmúlt évben olyan legendás pop előadókkal turnéztak Európában, mint Robin Gibb (Bee Gees), Midge Ure (Ultra­vox), Tears for Fears, Sim­ple Minds, és Kim Wilde. Egyéni karrierjük során Alek­sey Igudes­man dolgozott Hans Zimmertől, az Oscar-díjas Hollywoodi zeneszerzőtől kezdve, a többszörös Grammy-díjas énekesig, Bobby McFerrinig. Richard Hyung-ki Joo együttműködött a szintén Oscar-díjas zeneszerzővel, Vangelissel és a rocklegenda Billy Joel felkérte, hogy működjön közre Joel klasszikus kompozícióinak CD-felvételén. Aleksey és Hyung-ki számos UNICEF eseményen szerepelt az egykor 007-es ügynököt alakító Roger Moore-ral. Hasonló rutinnal adnak koncerteket a klasszikus koncerttermekben, valamint 18 000 fős stadionokban, és közös álmuk az, hogy a klasszikus zenét minél szélesebb réteg körében és a fiatalok számára is elérhetővé tegyék. Kinek álma, kinek rémálma válik valóra, de az már biztos, hogy 2010. október 1-jén itt Budapesten, a Művészetek Palotájában fognak kacagtatni bennünket a Zene Világnapján. 

Íme az ír sztepptáncot járó Kremerata Baltica. A háttérben - jól látják - Gidon Kremer csörgőzik...