Konrád

Fénypont

2010.06.26. 07:31

Programkereső

Szent Iván éjjelén bármi megtörténhet. Meseszép környezetben varázslatos muzsika, páratlan előadók és holdfényes koncert? Például.

A júniusi napforduló, az év legrövidebb éjszakája bűbájos időszak: a tüzet átugorva szerelemre lelhetünk, sőt, a páfrány virágát leszakítva állatok és növények nyelvét is megérthetjük. Arról nem szól a krónika, hogy a fák és virágok vajon mennyire szeretnének velünk beszédbe elegyedni, vagy hogy milyen mértékben értik a mi, emberi nyelvünket, kommunikációs formáinkat, mindenesetre valamilyen szinten reagálnak rá. A június 24-i estén az eisenstadti Esterházy-kastélypark őshonos fenyői és platánfái például elégedetten hajladoztak a világ operacsillagainak koncertje közben.

Elina Garanca, a világhírű lett mezzoszoprán, a kétszeres Echo Klassik- és Midem-díjas művésznő, aki januárban és legközelebb novemberben a New York-i Metropolitanban énekli Carmen szerepét, már másodszor remekelt a Szent Margit-bányai játékok felvezető, ünnepi eseményén. Két éve önálló estet adott az ünnepi játékok megnyitóján, most pedig a Klasszikus világsztárok a kastélyparkban című hangversenyen lépett a közönség elé az Esterházy-kastély szabadtéri színpadán. Egyik partnere - akivel júniusban Valenciában Bizet Carmenjében játszottak együtt - a legendás érzékenységgel rendelkező argentin tenor, Marcelo Alvárez volt. Maga Rost Andrea a Müpa Magazinnak adott korábbi interjújában Alvárez hangjáról így nyilatkozott: „nagyon szép hang, van valami különleges színe, ami csak az övé, és hatalmas érzelmekkel, energiákkal énekel." Bár 2009 januárjában a Müpa-beli koncerten Rost partnere végül Stefano Secco lett, most a kiutazó magyarok is élőben hallhatták Alvárez hangszíneinek gazdagságát. Az est harmadik csillaga a Bécsi Staatsopertől a Covent Gardenen át a Scaláig már mindenütt megfordult Barbara Frittoli volt. Az érett szoprán olyan művészekkel dolgozva csiszolta tehetségét az elmúlt évtizedek során, mint James Levine, Zubin Mehta vagy Sir Colin Davis. E trióhoz és a Karel Mark Chichon vezényelte bécsi Volksoper szimfonikus zenekarához csatlakozott Vladimir Chernov orosz bariton, aki szintén megfordult már a világ legjelentősebb operaszínpadain és tapasztalatát jelenleg a Los Angeles-i UCLA (University of California) professzoraként adja tovább fiatal növendékeinek. Tanítványa lehetne Ekaterina Bakanova is, az az ígéretes tehetség, aki a július 14. és augusztus 29. között rendezett Szent Margit-bányai nyári ünnepi játékokon az Éj Királynőjét alakítja majd.

A 2008-ban felújított bányában idén ugyanis Mozart: A varázsfuvola című operáját mutatják be, Sarastro szerepében a budapesti Wagner-napokról is jól ismert Walter Fink látható. A legkisebbek sem maradnak szórakozás nélkül, hiszen a különleges hangulatú helyszín gyerekszínpadán idén a Jancsi és Juliska című Humperdinck-művet játsszák majd. Aki azonban más műfajok felé kacsingat és meg volt elégedve Leonard Cohen tavalyi, budapesti koncertjével, az is talál magának hallgatnivalót: Cohen ugyanis szeptember 5-én fog játszani a kőfejtő hideg, de cseppet sem rideg, sőt inkább barátságos falai között.

Visszakanyarodva a kastélyhoz: az új szobák kinyitásával bővült kastélyvezetés, a Haydn Explosiv, és a nemrég megnyílt Central Europe Revisited III. című kiállítások további izgalmas kikapcsolódást jelentenek az év további részében, túl a Szent Iván-napi holdfényes és valóban varázslatos éjszakán is.

www.esterhazy.at