György

Rubovszky Rita cáfolja a vádakat

2010.06.26. 09:58

Programkereső

A Magyar Hírlap június 25-i számában a Hungarofest pénzügyeiről közölt súlyos vádakat tartalmazó cikket. A Pécs 2010 programsorozat koordinálását is végző nonprofit iroda vezetője még tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón reagált az írásra.

„Hétszázmillió forintot költött tavaly szakmai, szakértői tanácsokra és szolgáltatásokra a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft." - a Magyar Hírlap cikke azt sejteti, az összeg átláthatalan, indokolatlan és túlzóan magas összegű szerződésekből jött össze. Ám Rubovszky Rita szerint a „bulvárlapok legrosszabb stílusában írt csúsztatásokon és megalapozatlan adatokon" alapuló cikk a közpénzek felhasználása körüli boszorkányüldözés része, s a vezércikkben szereplő állításokat és számokat a sajtó nyilvánossága előtt tételesen cáfolta.

Rubovszky Rita
Rubovszky Rita

A napilap szerint „25 munkatárs havonta 300-400 ezer forintért mobiltelefonál", s a Hungarofest munkatársainak adott juttatások sora „egészült ki négymillió forint közlekedésiköltség-térítéssel, [...] valamint 7,7 millió forint egyéb, személyi jellegű kifizetéssel. Az utazási és kiküldetési kiadásokra további 47 millió forintot költöttek." A Hungarofest ügyvezető igazgatója ezzel szemben leszögezte, a rendezvényszervezéssel, programszervezéssel, kommunikációval foglalkozó cég 25 munkatársa összes mobilköltsége éri el a fenti összeget, amely fejenként havonta mintegy 15.000-16.000 Ft. A 7,7 millió forint egyéb személyi kifizetés a Hungarofest Kft. KLASSZ ösztöndíjas pályázat kifizetéseit foglalja magában. A cikkben említett, az utazási és kiküldetési kiadásokra vonatkozó 47.000.000 forintos összeg az évi csaknem kétezer programot szervező cég által utaztatott számos határon túli és külföldi művész és közreműködő utazásának, szállásának költségeit is tartalmazza. A napilap által kért tételes kimutatást az ügyvezető igazgató „a teljes magyar művészvilág adatai" védelmében továbbra sem kívánja a sajtó rendelkezésére bocsátani.

Az egymásnak ellentmondó számokat és állításokat a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és leányirodáinak (Klassz, KultúrPont, Égtájak) összetett szervezeti felépítése, valamint a közpénzből gazdálkodó intézménnyel kötött szerződések közérdekűsége körüli tisztázatlan jogi helyzet teszi érthetővé. A „leleplezés" hátterében meghúzódó indítékokkal kapcsolatban újságírói kérdésre a programiroda vezetője úgy vélekedett, hogy a Magyar Hírlap tulajdonosi köre által működtetett televízió üzleti ajánlatának visszautasítása válthatta ki a személyét ért támadást. Rubovszky Rita hozzátette, amennyiben helyreigazítási kérését visszautasítanák, az ügyet jogi útra tereli.