Ervin

Erdődy Orsolya az Erkel-Mahler Évről

2010.06.28. 10:31

Programkereső

Az idén ünnepeljük Erkel Ferenc születésének 200., illetve Gustav Mahler születésének 150. évfordulóját. A kettős jubileum alkalmából rendezett eseménysorozatok zenei programjait szervező Hungarofest Klassz Zenei Iroda vezetőjével, Erdődy Orsolyával beszélgettünk.

Erdődy Orsolya
Erdődy Orsolya

- Nemrég megjelent kiadványukban „Erkel, Mahler és Liszt belvárosa - Az Andrássy út zenei élete régen és ma" címmel hirdetik az évfordulós eseményeket. Mi áll az emlékünnepek egymáshoz kapcsolásának hátterében?

- Sokat tűnődtünk azon, hogyan lehet a soron lévő Erkel-Mahler évfordulót, valamint a 2011-es, szintén kiemelt jelentőséggel bíró Liszt Évet hatékonyan kommunikálni. Végül úgy döntöttünk, hogy - figyelembe véve a jövő év programjait is - egy-két különálló rendezvénytől eltekintve az eseményeket egy gondolati ív, s egy ehhez szorosan kapcsolódó, tulajdonképpen a szervező elv apropóját jelentő helyszín köré csoportosítjuk. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen fővárosunk új arculatának elnyerése - a 19. század fordulóján -  s benne a valamikori Sugár út kiépülése nagyjából egybe esett a három szerző errefelé található intézményekben folytatott működésével. A Mahler, valamint a Liszt Év iránt ráadásul erősen érdeklődnek a külföldiek is, így egyúttal Erkelt is könnyebben megismertethetjük velük, és ezáltal talán nagyobb médiafigyelemre is szert tehetünk.

- Melyek a legfontosabb helyszínek?

- A programok szinte teljes mértékben Andrássy úti intézményekben - az Operaházban, az Írók boltjában, a Párizsi Nagyáruház Lotz-termében - illetve az Andrássy úton és környékén zajlanak, de lesznek koncertjeink a Magyar Tudományos Akadémia - némi engedékenységgel az Andrássy út környékéhez sorolható - Roosevelt téri Dísztermében is. E helyszín aktualitását a Széchenyi-emlékév adta, de Erkel Ferenc is itt búcsúzott koncerttel a Filharmóniai Társaság elnök-karnagyi tisztétől, és Liszt Ferenc is többször adott koncertet ebben a teremben. A közönség a jubileum további programjaival a Nemzeti Színházban, a Millenárison vagy éppen a Petőfi Irodalmi Múzeumban találkozhat.

- Mikor kezdődnek a megemlékezések és meddig tartanak?

- Az Erkel-megemlékezések hivatalos megnyitójára tulajdonképpen már március 15-én, Gyulán sor került, a Mahler Évet hivatalosan majd szeptember 5-én nyitjuk meg legfontosabb partnerünk, az Operaház falai között. Ezen a napon csendül fel Mahler II. szimfóniája Rácz Rita és Gál Erika közreműködésével, Fischer Ádám vezényletével. 2011. január 24-25-én ismét a dalszínház búcsúztatja az Erkel-Mahler Évet, amikor szintén Fischer Ádám karmester irányítása alatt, Angelika Kirchschlager és Michael König szólisták közreműködésével csendül fel Mahler Dal a Földről című alkotása, Mozart g-moll szimfóniája kíséretében.

Az Erkel, Mahler és Liszt belvárosa című, az Andrássy út zenei életéről szóló kiadvány borítója
Az Erkel, Mahler és Liszt belvárosa című, az Andrássy út zenei életéről szóló kiadvány borítója

- Az Erkel-Mahler Év során milyen további programokkal találkozhatnak az érdeklődők?

- Rögtön a megnyitó alkalmával, szeptember 5-én, egész napos, a 19. század hangulatát idéző, Mahler szobrának felavatásával egybekötött utcabált szervezünk az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között. Korabeli játékok, díszletek idézik meg a 19. századi Andrássy út hangulatát, miközben a látogatók hintón utazhatnak, és az út teljes hosszán, a kihelyezett zongorákon játszó neves művészek műsorát hallgathatják. Célunk, hogy az egész napos interaktív eseménysorozat keretében a nézők is kipróbálhassák magukat, így a vállalkozó kedvűek az ott sétáló közönség előtt bemutathatják zongoratudásukat.

November elején ismét Erkel Ferencé a főszerep, hiszen születésnapja előestéjén, november 6-án a Nemzeti Színház már repertoáron lévő Bánk bán-junior előadását láthatják az érdeklődők. Az alkalom tiszteletére a darab előadását fiatal operaénekesek és zenekar segíti. Erkel születésnapján, november 7-én, az Operaház mutatja be a zeneszerző operájának vélhetően eredeti, vagy ahhoz közel álló verzióját, az olasz Césare Lievi rendezésében, Héja Domokos vezényletével.

November és december hónapokban Várjon Dénes szerkesztésében, Romantika a 19. és 20. században címmel kamarazenei fesztivált rendezünk az MTA Dísztermében, ahol a Mahler Év mellett a közönség betekinthet a Chopin- és a Dohnányi-évfordulók zenei világába is. A Párizsi Nagyáruház Lotz-termébe álmodtuk meg a Liszt Évet beharangozó kávéházi zongoraestjeinket, míg onnan csak pár lépésnyire, az Írók boltjában, a teljes jubileumi év során az Andrássy út múltját bemutató, az út és környéke zenekultúrában játszott szerepéről szóló kultúrtörténeti beszélgetéssorozatot hallgathatnak az érdeklődők. Továbbra is folytatódnak minden hónap harmadik vasárnapján a Haydn Év kapcsán már megismert Csoki koncertek is a Millenárison, míg idén a Zene Világnapját október 1-jén nemcsak Budapesten, de Pécsett is egész napos örömzenéléssel ünnepeljük.

Irodánk egyik dédelgetett álma vált valóra a Petőfi Irodalmi Múzeumban szeptembertől újra megvalósuló Alma Mahler-szalonnal, ahol a névadó életén, szerelmein keresztül mutatjuk be a kort, amelyben éltek, és egyúttal neves művészek - így Halmai Katalin vagy Németh Judit - jóvoltából ízelítőt kaphatunk Mahler és kortársai műveiből. Az év során több helyszínen elhangozhatnak Kassai István zongoraművész kutatása nyomán Erkel Ferenc kevéssé ismert zongoraművei is. Tovább segítheti a korszak zenei életének megértését a 2010. június 5-től a Liszt Ferenc Múzeumban megtekinthető Erkel Ferenc a Zeneakadémia igazgatója című kiállítás is. Sajnos az Erkelhez fűződő nemzeti operaverseny az elégtelen számú nevezés miatt elmarad, helyette azonban egy négy napos Erkel-fesztivállal vigasztalódhat a közönség. A már említett Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont a csütörtöktől vasárnapig tartó látványos, délelőtti és esti, valamint kamarakoncertekkel tarkított megemlékezésnek.

- Kiket sikerült megnyerni a változatos programokhoz külföldről és itthonról?

- A fentebb már említett művészeken kívül Budapestre érkezik a Romantika a 19. és a 20. században elnevezésű fesztiválunkra Steven Isserlis és Christoph Richter cselló-, valamint Muriel Cantoreggi hegedűművész, de a sorozat koncertjein olyan hazai sztárokkal is találkozhat a közönség, mint Németh Judit, Bátori Éva, Rohmann Ditta, Rados Ferenc, Perényi Miklós vagy Rozmán Lajos. Egy Mahler-turné keretében hazánkba is ellátogat Christoph Eschenbach, a világhírű karmester a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekarával, de koncertjeinken fellépnek Rost Andrea és Gál Erika énekművésznők is.

- Christoph Eschenbach fellépésére már nem is kell sokat várni.

- Valóban, hiszen a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál, a Cseh Filharmónia, valamint a Hungarofest Klassz Zenei Iroda és a Művészetek Palotája együttműködése révén július 2-án, pénteken, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar Christoph Eschenbach vezényletével szólaltatja meg Mahler I. és Mozart C-dúr szimfóniáját. Nagy öröm számunkra, hogy az Erkel Év tiszteletére Budapesten eljátsszák Erkel Hunyadi László nyitányát is. A Christoph Eschenbach által jegyzett Mahler városai címmel ellátott, nemzetközi együttműködésben létrejött koncertek, szimpózium és kiállítás célja, hogy a komponista életében fontos szerepet betöltő városokban - így Hamburgban, Prágában és Budapesten - is megemlékezzenek a nagy zeneszerzőről.

www.klassz.org