Zita, Mariann

Banda Ádám az UNESCO-ban

2010.06.30. 14:20

Programkereső

A hegedűművész az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székházában tartott koncerten lépett fel hétfő este.
5C962528-CACD-44B8-8E9C-F991148C334E

Magyarország UNESCO-nagykövete Bogyay Katalin"új zenei csillagként" mutatta be a Zeneakadémián frissen végzett, huszonnégy éves hegedűst, aki nemrég kapott új, magyar mesterhangszert, és akinek karrierje a 2007-ben rendezett Nemzetközi Szigeti-Hubay Hegedűverseny megnyerésével indult el igazán. A párizsi hangversenyen a francia Sine Qua Non vonósnégyes kíséretében Bartók Béla Román népi táncok és Hubay Jenő Hejre Kati című művét adta elő, a Zene és párbeszéd elnevezésű multikulturális esten, ahol többek között japán, kínai, tibeti, indiai, osztrák, szingapúri és francia fiatal tehetségek zenéltek együtt. 

Az eseményt a Melody for Dialogue among Civilizations elnevezésű nemzetközi egyesület szervezte, amely rendszeresen tart különleges rendezvényeket a világ minden táján. A június 28-i koncert előtt is szimpóziumot tartottak a Párizsi Amerikai Egyetemmel és az Orsay Múzeummal együttműködve, karmesterek, zenekar-alapítók, zenei újságírók részvételével. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora is meghívást kapott, aki felszólalásában az oktatás szempontjából mutatta be az általa vezetett intézménynek a kultúrák közti párbeszédben betöltött szerepét.