Csilla, Noémi

Nagykorú lett a Zsidó Nyári Fesztivál

2010.07.01. 11:08

Programkereső

A zsidó hagyományok értelmében 13 éves korukban fogadja be a fiúkat a felnőtt közösség, a családok pedig ezt a jeles alkalommal örömnapot tartanak. Így az idei, 13. Zsidó Nyári Fesztivál a bár micvó jegyében zajlik.
Dés László
Dés László

A fesztivál keretében Dés László életműkoncertjeinek sorozatára kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Dohány utcai zsinagógában. A koncerteken olyan előadók tolmácsolásában hangzanak fel szerzeményei, mint Snétberger Ferenc, Somló Tamás, Udvaros Dorottya, Oláh Ibolya, Szalóki Ági és Póka Angéla. A sorozat egyik különleges estje lesz a Szó és zene című koncert, amelyen Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György és Závada Pál olvasnak fel írásaikból, a szövegekre pedig Dés László, Dés András és Barcza Horváth József a zene nyelvén reflektál.

Az idén tíznapos, augusztus 26. és szeptember 6. között megrendezendő Zsidó Nyári Fesztivál "nulladik napján" egy színházi előadás (Nádas Péter: Találkozás - Budapesti Kamaraszínház) és egy koncert várja a látogatókat. Utóbbi helyszíne a Dohány utcai zsinagóga, fellépője pedig balkáni, zsidó és cigány népzenéből álló műsorral a Boban Markovics Orkestar. Az eseménysorozat hivatalos nyitánya is itt lesz három nappal később. A Bár micvó örömünnepen Shai Abramson izraeli kántort hallhatják, valamint visszatérő vendégeket, Fekete László és Sándor György kántorokat, akikhez a Judrom Klezmer Gipsy Band és Balogh Ferenc csatlakozik vendégként.

A programok sorából kimelkedik a 100 Tagú Cigányzenekar Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! című, zsidó zeneszerzők örökzöld dalaiból, operettjeiből és filmzenéiből összeállított koncertje, amelynek vendégei Polyák Lilla és Homonnay Zsolt. A címet a szervezők egy operettdaltól kölcsönözték, ami a Hamburgi menyasszonyban hangzik fel, zeneszerzője Vincze Zsigmond, szövegírója Kulinyi Ernő, akik mindketten zsidó származásúak voltak.

Korcsolán Orsolya
Korcsolán Orsolya

A klasszikus zenei koncertek idén sem nélkülözik a különlegességeket. Az izraeli Tafillalt Ensemble, a héber imádság és dal gyökereit kutatja három fiatal, újító szellemű izraeli zeneszerző és előadó, a világhírű magyar zeneszerző, André Hajdú The Floating Tower/Lebegő torony című ciklusából ad koncertet. Tavaly nagy sikert aratott a fesztiválzáró koncerten a fiatal izraeli származású csellista, Gavriel Lipkind.  A művész idén a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarával ad közös koncertet, amely Ezio Bosso Mózes című művének magyarországi ősbemutatója lesz. A Rumbach utcai zsinagógában lép fel Korcsolán Orsolya hegedűművész, Kárászy Szilvia Kabbala és a művészet címmel ad koncertet, míg Polgár Judit zongoraművész és Barbara Fuchs svájci énekesnő dalestjén Viktor Ullmann, Mahler és Alban Berg művei hangzanak fel, és sor kerül egy táncelőadásra is. A Terített asztal Kulcsár Noémi és Fodor Zoltán koreográfiája, témája pedig a bár micvó és a zsidó esküvő tradíciója.

A fesztivál húzónevei közé tartozik még a könnyebb műfajokból László Boldizsár, Szűcs Gabi, Kozma Orsi, Csákányi Eszter és Hernádi Judit, Falusi Mariann ezúttal Kálmán Péterrel, Bernstein és Gershwin szerzeményeivel  lép színpadra, az operarajongókat pedig Papageno és a többiek várják Fodor Beatrix, Hábetler András, Szvétek László és Wiedemann Bernadett jóvoltából.

A Ráday Galéria, a Budapest Galéria, a Szlovák Intézet és a Rumbach utcai zsinagóga adnak helyet a kiállításoknak, a Gozsdu udvarban ismét lesz könyv- és kézműves vásár, a vidéki helyszínek pedig ebbe az évben Tiszafüred, Debrecen és Pécs lesznek.