Konrád, Tivadar

Olvasóliget

2010.07.01. 13:45

Programkereső

Kedves Olvasó! Olvasni mindenhol jó, ahol egy kis időre nyugalmat találunk. Ki ne szeretne téli estéken a kanapéra heveredve, egy csésze teával békésen eltölteni néhány órát egy jó könyvet olvasva? Vagy a nagy nyári melegben leülni egy park, liget vagy strand füves szegletén és élvezni a szabadban olvasás örömét?
Rubovszky Rita
Rubovszky Rita

Ezek a gondolatok, érzések adták az ötletet az Olvasóliget programhoz, amit tavaly nyáron hoztunk létre először: mutassuk meg az embereknek, hogy nem csak a plázákban vásárolva vagy a tévé előtt ülve tölthetik kellemesen a szabadidőt. Mindenkit arra bátorítunk, hogy fedezze fel újra, milyen a szabadban olvasás élménye. Nem a könyvtárakba hívjuk a közönséget, hanem a könyveket visszük ki a közösségi terekbe, parkokba, az utcára. Így a helyszín és a felolvasások hatására egy alapvetően egyéni tevékenység, az olvasás közösségi élménnyé válhat. Külön büszkeség számunkra, hogy a Pesti Est 2009-ben az év egyik legjobb rendezvényének választotta az Olvasóligetet, így nem is volt kérdés számunkra, hogy 2010-ben Pécsre, Európa Kulturális Fővárosába is elvisszük a programot.

A pécsi Kultúrkertben egész nyáron az irodalomé a főszerep: írókat, költőket kértünk fel, hogy a nyár folyamán tartsanak velünk, így a látogatók felolvasásokat és irodalmi beszélgetéseket hallgathatnak Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Horváth Viktor, Balogh Róbert, Bertók László, Krusovszky Dénes, Falvai Mátyás, Bartis Attila, Cserna-Szabó András és sok fiatal író részvételével. A programok természetesen ingyenesek.

Továbbra is megmarad a tavalyi évben már jól bevált budapesti helyszínünk, a margitszigeti Holdudvar előtti füves terület. Elfogadta felkérésünket, így velünk tart a nyár folyamán egy-egy felolvasásra, közös irodalmi beszélgetésre Takács Zsuzsa, Spiró György, Király Farkas, Vincze Ferenc, Nádasdy Ádám és Bodor Ádám. A Hungarofest a kényelmes olvasgatás lehetőségéhez babzsákfotelekkel, nyugágyakkal és több könyvkiadó felajánlott könyveivel, lapkiadók magazinjaival is hozzájárul a szabadban olvasás öröméhez.

Szeretettel várjuk minden nyári hétvégén az Olvasóliget programjain és kívánjuk, hogy minél több helyszínt kipróbálva, minél több könyvbe belelapozva fedezze fel újra az olvasás valódi élményét!

Barátsággal,

Rubovszky Rita

igazgató, Hungarofest Nonprofit Kft.