Csilla, Noémi

Bemutatkozott a Fülöp-szigeteki Börtönzenekar

2010.07.04. 07:59

Programkereső

Két évvel ezelőtt azzal került egy Fülöp-szigeteki börtön a figyelem középpontjába, hogy 1500 rab adta elő tisztelgésképp Michael Jackson Thrillerét. Ezúttal száztagú szimfonikus zenekar és kórus debütált a rácsok mögött.

A Büntetés-végrehajtási Intézetek Nagyzenekara és Kórusa egy manilai börtönben mutatkozott be a börtönőrökből, rokonokból és a média képviselőiből álló közönség előtt, a műsoron Broadway-melódiák és helyi, tagalog nyelvű szerelmes dalok szerepeltek. A zenekar vonós szekciója hiányos, réz- és fafúvósok azonban szép számmal találhatók.

A fellépők között vannak tolvajok, betörők, túszejtők és gyilkosok, az Al Jazeera videóján nyilatkozó, apja hangszerét fújó harsonás, Fidel Rana, aki mindig is zenész szeretett volna lenni, például kettős gyilkosságért kétszeres életfogytiglant ül. Az együttes és a kórus tagjai a részvétel miatt, jó magaviseletükért pontokat kapnak. A szervezők célja az, hogy értelmes tevékenységet biztosítsanak a fogvatartottaknak, és a zene révén oldják a feszültséget, csökkentsék a bűnözésre való hajlamot.

2007 nyarán a cebui börtön lakói táncoltak Michael Jackson slágereire, és generáltak a Youtube-on többmilliós letöltéseket, sőt vannak olyan Fülöp-szigeteki börtönök is, ahol divattervezést tanulhatnak a rabok.