Márk

Liszt Ferenc, a szupersztár

2010.07.05. 08:09

Programkereső

A Lisztománia 2011-et, az osztrákok jubileumi programsorozatát már napszemüveges Liszt-óriásplakátokkal hirdetik a határ túlsó felén.

Liszt szülőfalujában, Raidingben (egykori nevén Doborjánban) 2010 a felvezetés éve. A 2006 óta minden évben megrendezett párnapos Liszt Fesztivál idén négy évszakossá bővült. A zeneszerző szülőháza mellé épült Liszt Ferenc Centrum új hangversenytermében az elmúlt időszakban januárban, márciusban, júniusban és a jövőben októberben adnak koncertet kitűnő zongoristák és remek zenekarok, akik között ott van Ránki Dezső, Andrei Gavrilov és a Wiener Akademie együttese is. 

Lisztománia 2011
Lisztománia 2011

Több más projekt mellett 2011 legnagyobb dobása a Lisztománia 2011 nevű, egész éves programsorozat lesz. A szervezők a címet Heinrich Heine német költőtől kölcsönözték, aki Liszt 1841-42-es berlini koncertsorozatát jellemezte ezzel a szóval, utalva a közönség - különösen a hölgyek - szinte hisztérikus rajongására az előadó iránt. A Liszt-imádat és a mai sztárkultusz között sok a hasonlóság, amire a plakát is fel szeretné hívni a figyelmet: Liszt egyik ismert arcképére napszemüveget applikáltak, így a hosszúhajú zongoravirtuóz igazi, modern popsztár benyomását kelti.

A két intendáns, Eduard és Johannes Kutrowatz Liszt életművének teljes gazdagságát kívánja bemutatni. Az elképzelés már az idén formát ölt: januárban elindult a The Sound of Weimar című projekt, amelyben a Wiener Akademie együttes 2012-ig összesen hét koncerten bemutatja Liszt valamennyi zenekari művét az 1849-1860 közötti ősbemutatók előírásai alapján. Nemcsak a művekről, de Liszt életének momentumairól is többet megtudhatnak az érdeklődők azon a hat kiállításon, amit Burgenland több településén rendeznek majd.