Csilla, Noémi

Széllel tündökleni…

2010.07.07. 08:27

Programkereső

Harmincadik alkalommal rendezik meg július 8. és 11. között a Csíkszeredai Régizene Fesztivált. A jubileumhoz igazodva ünnepi rendezvények és a visszatekintés jellemzi a programkínálatot.

Hazai és nemzetközi hírű együttesek színvonalas koncertjei, mesterkurzusok, előadások és gyermekprogramok várják az érdeklődőket elsősorban Csíkszeredán, a Mikó-vár udvarában, de sor kerül koncertekre a Csíksomlyói Kegytemplomban, a kiváló akusztikájú Szent Ágoston templomban és a gyergyószárhegyi Lázár Kastélyban is. Fellép a Barozda együttes, a nagykárolyi Collegium, az idén tíz éves kolozsvári Flauto Dolce, a bukaresti Lyceum Consort, a baróti Kájoni Consort valamint a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi zenészekből álló Codex együttes is. A jubileumi események sorába tartozik a Beszélgetés a Régizene Fesztivál kezdeteiről című esemény, amelyet július 9-én rendeznek Simó József (Svédország) és Pávai István (Magyarország) moderálásával. Egy emlékkiadvány is napvilágot lát Széllel tündökleni... címmel, amelyben visszaemlékezéseket, korabeli sajtószövegeket, régi fotókat, dalszövegeket olvashatnak Cseke Gábor és Simó József, a Barozda együttes vezetőjének szerkesztésében. 

Olyan különleges eseményekre is sor kerül, mint például az ausztriai Unicorn Ensemble első romániai koncertje, amely egyben a fesztivál nyitóünnepsége is. Az egyedi projektek között szerepel a Barokk Fesztiválzenekar hangversenye. A zenekar kimondottan a fesztivál idejére jön létre barokk hangszereken játszó, hazai zeneszékből, akik közül néhányan külföldön tevékenykednek. Célja, hogy összefogja a különböző kamaraegyüttesekben tevékenykedő hangszereseket. A koncert művészeti vezetője Ulrike Titze (Drezda, Németország). Az idén 60. születésnapját ünnepelő Kobzos Kiss Tamás huszadik alkalommal lép fel Csíkszeredában, közösen muzsikálva azokkal, akikkel az elmúlt években együttműködött, Kuncz Lászlóval és a Musica Historicával. A nagykárolyi Collegium együttes Babrik József szerzeményeiből játszik, aki reneszánsz stílusban írt dalokat a 20. század közepén, és aki 2010-es év posztumusz Tinódi-lant-díj kitüntetettje lett. 

Kobzos Kiss Tamás
Kobzos Kiss Tamás

A fesztiválhoz július 10-én a Schola Cantorum (Farkaslaka) és a Dargason (Kolozsvár) együttes közreműködésével gyerekprogramok valamint nyári kurzus is kapcsolódik. A III. Régizenei Nyári Egyetemen július 5. és 10. között Andrejszki Judit (ének), Széplaki Zoltán (furulya és fuvola), Kónya István (lant és gitár), Kovács Gábor (reneszánsz és barokk táncok) fog mesterkurzust tartani, de érkeznek román és német előadók is Ulrike Titze (barokk hegedű), Guido Titze (barokk oboa), Erich Türk (csembaló) és Ilse L. Herbert (viola da gamba és számozott basszus) személyében. A Nyári Egyetem keretén belül a közönség számára nyitott előadásokra is sor kerül minden nap délután négytől.

http://www.musica-antiqua-hr.ro/