György

DJ Mahler

2010.07.09. 07:20

Programkereső

Megjelent a világ legnagyobb Mahler-lemezgyűjteményének diszkográfiája. A gyűjtő, Fülöp Péter egy Mahler-archívum alapítását tervezi.

A Kanadában élő mérnököt, a Mikrokosmos Company vezetőjét, és gyűjteményének egy részét az itthoni közönség is jól ismeri. A Budapesti Fesztiválzenekar őszi Mahler-ünnepéhez kapcsolódva ugyanis már évek óta rendeznek kiállítást lemezeiből, idén Mahler IV. és VII. szimfóniáját tartalmazó felvételek kerülnek sorra. Az interaktív kiállítás természetesen nemcsak lemeznézegetésre, hanem lemezhallgatásra is lehetőséget biztosít.

A páratlan méretű lemezkollekció diszkográfiája, ami a Mahler Discography címet viseli összesen 2764 felvételt rendez négy témakörbe: a művek keletkezésének kronológiai sorrendje, az előadók, a lemezgyártók és a felvételek hossza szerint. Ez utóbbi kategória az összehasonlítás miatt lehet érdekes, hiszen megtudhatjuk például, hogy a II. szimfónia lassú tételének leggyorsabb és leglassabb felvételei között 12 perc a differencia.

A Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából az amerikai Kaplan Foundation és a torontói székhelyű Mikrokosmos Company gondozásában megjelent könyvhöz CD-melléklet is tartozik, amely egy ritka, 1952-ben Hollandiában, igen kis példányszámban megjelent, 78-as Mahler-lemez anyagát tartalmazza. A diszkográfia írójának célja a kötettel az volt, hogy felhívja a figyelmet Mahler növekvő népszerűségére és egyben letegye az alapjait egy nyilvános gyűjtemény, egy mindenki számára hozzáférhető, Fülöp Péter saját lemezeiből álló Mahler-archívumnak.

A könyvet bemutató kisfilmet erre a linkre kattintva nézheti meg.

Mahler Discography
Mahler Discography